вівторок, 02 лютого 2010 09:00

США святкують День бабака

США святкують День бабака

2 лютого у Північній Америці відзначають День бабака. Цього дня за традицією уважно спостерігають за бабаком, якого розбудили після зимової сплячки.

Вважається, що якщо звір не бачить своєї тіні і спокійно вилазить з нори, то весна буде ранньою. Якщо бабак бачить свою тінь і ховається назад в нору, то, за повір"ям, зима триватиме ще рівно шість тижнів.

Хоча прогнози бабака виправдовуються менш ніж в половині випадків, цей народний спосіб прогнозу погоди давно перетворився на святкові гуляння, особливо в тих місцях, де живуть найбільш імениті в США бабаки. Наприклад, нью-йоркський Чак, який торік мало не відкусив палець меру мегаполісу Майклу Блумбергу.

Найзнаменитіший у світі бабак Філ мешкає в містечку Панкссутоні в штаті Пенсільванія, який завдяки Філу отримав титул Всесвітньої столиці погоди. На костюмований обряд прогнозу весни до цього провінційного містечка з населенням трохи більше 6 тисяч людей, з"їжджаються більше 40 тисяч туристів.

Тут існує навіть клуб друзів Філа, президентові якого бабак "нашіптує" окремі прогнози.

День бабака традиційно святкується в США з 1887 року, але цьогоріч набув несподіваного "зеленого" забарвлення. Низка екологічних організацій і товариств захисту тварин заявили, що будити сплячу тварину шкідливо для її організму, а через велику кількість публіки, фото- і телекамер у бабака починається нервовий стрес.

Захисники тварин запропонували у вигляді компромісу замість живого бабака використовувати муляж або виготовити робот. Декілька зоопарків вже погодилися, що цього року не відзначатимуть День бабака з гуманних міркувань.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «США святкують День бабака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути