вівторок, 03 листопада 2015 12:48

США поставило Порошенка перед вибором - екс-посол США

США поставило Порошенка перед вибором - екс-посол США

Президенту Петрові Порошенку варто замінити генерального прокурора або ж змусити Віктора Шокіна притягнути до відповідальності й осіб з президентського кола, яких підозрюють у корупції. Про це в коментарі "Голосу України" заявив екс-посол США в Україні, експерт аналітичного центру Atlantic Council Джон Гербст.

"Значна частина громадянського суспільства та прихильники реформ сильно скаржаться на генеральну прокуратуру під керівництвом Віктора Шокіна. Його вважають корупційною фігурою, яка представляє цінності минулого. Тож президенту України варто призначити іншу людину або ж використати відомство для того, щоб переслідувати і тих людей, які знаходяться на боці Порошенка, яких підозрюють у корупції", - заявив Джон Гербст.

Також дипломат зауважив, що він із розумінням ставиться до представників української влади. Адже вони всі 25 років жили й працювали за законами корупції, тому не можуть її так просто викорінити.

"Протягом 25 років Україна керувалася корумпованим режимом. Корупційні практики були нормою. То ж нинішнім лідерам не просто взятися за вирішення цієї проблеми, адже вони працювали більшу частину свого життя в цих умовах", - сказав екс-посол.

Джон Гербст наголосив, що Вашингтон заохочує українських чиновників боротися з корупцією. Особливо відмітив прагнення до змін молодих міністрів та їхніх заступників.

Щодо закликів чинного посла США в Україні Джеффрі Пайєтта на адресу ГПУ припинити підривати реформи і захищати корумпованих прокурорів у своїх рядах, Гербст зазначив, що заяви його колеги "мають повну підтримку у Вашингтоні".

Нагадаємо, 30 жовтня посол США в Україні Джеффрі Пайєтт закликав Генпрокуратуру "припинити підривати реформи, захищати корумпованих прокурорів у своїх рядах, таких як заарештовані в липні "діамантові прокурори", а також припинити блокувати кримінальні розслідування хабарництва, змов і політичних домовленостей".

Заступник голови парламентської фракції БПП Ігор Кононенко відмовився коментувати заяву Пайєтта вважаючи її "особистою позицією посла".

Зараз ви читаєте новину «США поставило Порошенка перед вибором - екс-посол США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути