вівторок, 27 жовтня 2015 10:53

США можуть відправити спецназ та військових радників у Сирію та Ірак - "Washington Post"

США можуть відправити спецназ та військових радників у Сирію та Ірак - "Washington Post"
Фото: АР

Високопоставлені радники з національної безпеки США порадили президенту Бараку Обамі направити нові спеціальні підрозділи для проведення наземних операцій на території Сирії та Іраку.

Про це пише видання "Washington Post" із посиланням на власні джерела в Пентагоні.

За словами співрозмовників видання, такі кроки означають, що США незадоволені прогресом боротьби проти "Ісламської держави".

На тому, щоби перекинути обмежену кількість сил спеціальних операцій поближче до зони конфлікту в Іраку та Сирії, наполягає міністр оборони країни Ештон Картер.

Передбачають, що нові спеціальні підрозділи будуть працювати з помірною сирійською опозицією, а також, можливо, з деякими групами повстанців-курдів, такими як Народна армія захисту, що нещодавно здобула кілька перемог проти військ "Ісламської держави".

Однак ці заходи будуть означати значну ескалацію американскої ролі в Сирії та Іраку. Чиновники очікують на рішення Обами, який, однак, може захотіти не змінювати нинішнього курсу. Рішення мають ухвалити на цьому тижні, кажуть джерела. 

Як зазначають чиновники в адміністрації Білого дому, окрім направлення спеціальних військових підрозділів, Обама нині розглядає ще кілька варіантів посилення боротьби проти ІДІЛ, які передбачають різні опції: від забороненої для польотів зони над Сирією та Афганістаном до створення буферної зони навколо території, яку контролює "Ісламська держава". Останній варіант потребує залучення десятків тисяч військових і тому навряд чи буде схвалений, зазначають в адміністрації. Високопоставлені чиновники також попередили Обаму, що такі заходи можуть спровокувати прямий конфлікт між США та сирійським режимом, який підтримують Росія та Іран. 

Також виданню стало відомо, що Пентагон наразі розробляє плани щодо збереження військової присутності США в Афганістані після президентства Барака Обами.

Як відомо, раніше Обама заявив, що 5500 військовослужбовців залишаться в Афганістані до 2017 року для контртерористичних операцій проти залишків "Аль-Каїди" та "Ісламської держави".

Зараз ви читаєте новину «США можуть відправити спецназ та військових радників у Сирію та Ірак - "Washington Post"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути