Ексклюзиви
вівторок, 08 грудня 2009 21:09

Спогади єврейки про перебування в лавах УПА

Визначний український поет і перекладач Мойсей Фішбейн опублікував на своєму сайті спогади Стелли Кренцбах, яка у роки Другої світової війни потрапила у лави УПА.

Жінка розповіла як більшовики, а пізніше і німці окупували українські землі. У шкільні роки вивчила українську мову і "пізнала велич духу української літератури". Згадала, як за більшовиків не могла влаштуватись на роботу через своє єврейське походження, як втекла від міліціонерів, які хотіли відправити її до Сибіру.

У своїй книзі Кренцбах пише, що "українці не були покірливі, як жиди, за кров відплачували кров"ю, за смерть - смертю". (Нагадуємо: слова "жид", "жидівка", "жидівський" у Галичині - як, зокрема, і в Польщі - ніколи не мали й не мають ані неґативного, ані принизливого відтінку.) Саме тоді вона дізналась про УПА, де працювала санітаркою. Стелла Кренцбах окрім того була і розвідницею.

Після довготривалих боїв з більшовиками і переховувань у лісах, групу, у якій була жінка, розбили. Вона вирушила до Палестини, куди раніше виїхали її батьки. Опинившись на новій батьківщині, Стелла поставила перед собою мету - інформувати світ про українців та їхню геройську УПА. Вона закликає свободолюбивий світ не легковажити українське питання. "Бо тільки вільна Українська Держава буде запорукою і доказом справедливого миру в світі".

Детальніше історію можна прочитати за цим посиланням: http://mosesfishbein.blogspot.com

Також на сайті Мойсея Фішбейна можна ознайомитись з листівкою УПА "Євреї – громадяни України" (1950 рік) і запискою КДБ "Про конфіскацію посилок з мацою, які засилали в СРСР сіоністські організації з-за кордону":

http://mosesfishbein.blogspot.com/2009/12/1950.html

http://mosesfishbein.blogspot.com/2009/12/blog-post_08.html

Зараз ви читаєте новину «Спогади єврейки про перебування в лавах УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути