четвер, 21 березня 2013 13:26

"Сланцева епопея": міністри запевняли - ризику немає, за вікнами кричали: "Донбас не віддамо!"
11

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький, голова Донецької облради Андрій Федорук увечері 20 березня провели прес-конференцію на тему реалізації газової угоди між Україною та компанією "Shell" на Юзівському ділянці .

В цей час біля Донецької облдержадмінстрації кричали: "Донбас не віддамо!".

Присутні - близько сотні мешканців - розповіли кореспонденту Gazeta.ua, що познайомилися в соціальних мережах, мають різні політичні погляди, і об'єдналися за принципом захисту права на життя та безпечне середовище. Люди написали плакати: "Не дозволимо позбавити дітей майбутнього", "Зупинимо знищення рідної землі", "50 років рабства", "Народ проти", та інші.

За словами міністра енергетики, який так само є колишнім міністром екології, - видобуток сланцевого газу абсолютно безпечний.

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

Він також стверджує, що проект широко обговорювався з громадськістю та отримав схвалення. На його думку, ажіотаж роздувають політики-невдахи, які програли на виборах, і тепер намагаються перешкодити розвитку суспільства.

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

"Проект тривав 2 роки, весь цей час ми вели роз'яснювальну роботу. Я не один раз виступав на конференціях і на телепередачах, і ніхто не говорив - потрібен цей проект чи не потрібен. Конкурси, які пройшли, були максимально прозорі. Ми повністю усвідомлювали, який проект ми робимо. Екологічних ризиків тут не існує, - заявив міністр енергетики Едуард Ставицький.

Міністр екології теж запевняв, що розробка сланцевого газу не принесе екологічної загрози.

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

"Нам потрібні інвестиції - в тому числі й для вирішення екологічних проблем, які вже існують в Україні. І особливо за рахунок тих проектів, які не принесуть екологічної загрози - я маю на увазі розробку сланцевого газу. Ми ж, не пробуривши жодної свердловини, кричимо вже про якісь екологічні проблеми. Проект буде проходити кілька етапів експертизи. І я, як міністр і громадянин, чиї діти живуть на території України, кажу: якщо ми будемо бачити якусь загрозу, цей проект не буде втілюватися, - сказав міністр екології Олег Проскуряков.

Міністри так само відповіли на запитання про воду - ніякої загрози забруднення грунтових вод не існує, водний дефіцит схід України не загрожує. Для гідророзриву не буде використовуватися питна вода.

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

"У США близько мільйона свердловин, ведеться за допомогою гідророзриву видобуток, і я не бачив жодного посилання про якусь екологічну катастрофу. У технологіях "Шелл" є сепаратори, які будуть очищати воду, - сказав Ставицький.

Голова спілки геологів України Павло Загороднюк, який приєднався до міністерської делегації, заявив: "Після нашого прання в поверхневі води скидається в мільйон разів більше таких речовин, які використовують в рідині для гідророзриву".

У той же час він підтвердив кореспонденту Gazeta.ua, що проблема питної води для України актуальна, особливо для Донбасу.

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

"За даними ЮНЕСКО, Україна знаходиться по водозабезпеченню на 95-му місці. Але є варіант використовувати шахтну воду, технічну. Це буде вирішуватися в кожному окремому випадку. Технологія "Шелл" дозволяє використовувати постійно одну і ту ж воду, а одна свердловина буде споживати на всі гідророзриви стільки ж, скільки мешканці п'ятиповерхового будинку за місяць ", - сказав Павло Загороднюк.

"Один гідророзрив на 1 свердловині вимагає близько 10 тисяч кубометрів - стільки за нормативом споживає тисяча людей за місяць, а на території Юзівської площі буде 20 тисяч свердловин. У сукупності мова йде про 200 мільйонів кубометрів води. І головне - угода дозволяє "Шелл" використовувати питну воду - безконтрольно і безкоштовно ", - прокоментував після прес-конференції голова громадської ради при управлінні охорони навколишнього середовища Сергій Денисенко.

Еколог поскаржився, що його не пустили на зустріч із міністрами. Він не був запрошений на жоден круглий стіл по "Шеллу" за участю влади, не зміг задати незручні питання.

"Створюють якусь паралельну реальність, картинку для ТБ, щоб показати що відбувається демократично, що якась громадськість бере участь в обговоренні, але це липа", - упевнений Денисенко

За словами Денисенка, він вивчив проект угоди, підписаної в Давосі, і прийшов до висновку, що вона злочинна.

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

"По суті "Шеллу" продані і вода, і землі. "Шелл" може робити все, що вважає за потрібне, і немає можливості це толком проконтролювати або зупинити у разі якоїсь біди. Про це прямо говорить угода - для компанії "Шелл" скасований закон. Це як мешканців продали разом з будинком. Так і наші території продані разом з нами", - розповів він Gazeta.ua.

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
 

Нагадаємо, договір укладено на 50 років, видобутком сланцевого газу буде охоплено 8 тисяч квадратних кілометрів. Очікується, що через 4-7 років видобуток складе від 10 мільярдів кубічних метрів на рік до 20 млрд. куб. метрів газу на рік.

Зараз ви читаєте новину «"Сланцева епопея": міністри запевняли - ризику немає, за вікнами кричали: "Донбас не віддамо!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути