Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2012 12:05

Середня зарплата українця у 16 разів менша за європейську

Середня зарплата українця у 16 разів менша за європейську
Фото: tsn.ua

Серед країн Європи і СНД тільки в Україні та Молдові найнижчі стандарти оплати праці. Про це розповіла експерт Інституту демографії Людмила Черенько.

Україна увійшла до п'ятірки країн із найбіднішими громадянами згідно "Звіту про світове багатство 2012 року" німецької страхової компанія "Allianz". Вона знаходиться на 49-ому місці у рейтингу, серед 52-ох країн, чий ВВП разом становить 90% світового. Сьогодні година роботи в країнах Європи коштує в середньому 23 євро. Це у 16 разів вище, ніж заробляє український працівник.

На думку Людмили Черенько, найбідніші в Україні — діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" зізнався: пенсії та зарплати підвищують заради Януковича

"Вони злиденніші у 1,5 — 2 рази, ніж пенсіонери, - розповідає експерт. - Рівень бідності сімей із дітьми удвічі вищий, ніж у інших сімей. На пенсіонерів держава дає якісь виплати. Дитина не приносить ніякого доходу.  Заробітки батьків діляться не на двох, а на трьох."

Черенько вважає, що в Україні побутує твердження: спочатку має зростати продуктивність праці, а потім заробітна плата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: Уряд сьогодні розгляне проект держбюджету на 2013 рік

"Людина самотужки не може підвищити продуктивність. Це теж залежить від роботодавця. У стратегічних галузях — від держави, - каже жінка. - Продуктивність залежить не лише від того, наскільки інтенсивно людина працює, але й від технологічного оснащення її робочого місця."

Експерт розповідає, що у середині 2000-х в Україні темпи економічного зростання були одні з найвищих у Європі. Тоді серед року підвищувалися пенсії, соціальні виплати, але не мінімальна зарплатня.

"Економічне зростання відбувалося до 2006-го. Потім ударила криза. У 2009-ому мінімалку взагалі не піднімали, - розповідає Черенько. - Зараз із кризи начебто вийшли, але не вибралися повністю. Рівень абсолютної бідності потроху зменшується."

На думку експерта з кожним роком рівень життя в Україні підвищується.

"Це відбувається повільно. Тому ми цього не помічаємо. Навіть 10 років тому було гірше, - вважає Черенько. - Якби не криза, ми би не потрапили до рейтингу країн із найбіднішими громадянами".

Зараз ви читаєте новину «Середня зарплата українця у 16 разів менша за європейську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути