неділя, 06 жовтня 2013 15:22

"Середній хлопчик встиг за матрац вхопитися, а старший борсався у воді як міг" - пластун про врятованих дітей

Автор: Фото: Тарас Подолян
 

Пластун 23-річний Вадим Петрук торік врятував життя трьом малолітнім дітям. Їх віднесло вітром у море на надувному матраці. Пласт провів розсліджування його вчинку і сьогодні нагородив хлопця бронзовим хрестом.

- Дуже сильний був вітер в той день на морі в Євпаторії. Молоді батьки почали розставляти намет, а тим часом дітей посадили на надутий матрац і поклали його на хвилі. Матрац відразу знесло вітром від берега. Коли батьки побачили, що матрац за сто п'ятдесят метрів від берега, зрозуміли, що самі не зможуть допливти, бо дуже глибока вода і сильна течія. Почали кликати на допомогу. Ми вдвох з Романом Ковалем кинулися в воду. Дуже було холодно в ті дні, вода була градусів 10-12, тоді фактично ніхто не купався. Діти побачили, що ми до них пливемо, і всі зсунулися на край матрацу, матрац перевернувся. Тільки на одній дитині був рятувальний жилет. Середній хлопчик встиг за матрац якось схопитися. А старший борсався сам у воді як міг. Я схопив старшого, Роман Коваль - середнього, а молодшого вже витягав батько.

- У Пласті вас вчили рятувати людей в таких ситуаціях?

- Я в пласті уже 12 рік, і постійно маємо такі вишколи й загартування. У нас постійно табори є, на яких практикуються сполохи з першої медичної допомоги. В будь-який момент маємо зарадити при тій чи іншій травмі, коли маємо обмаль підручних засобів. Пластову присягу не можеш скласти, поки не здобудеш знання першої медичної допомоги на базовому рівні. Нам показували, як правильно витягати дітей з води. Я сам до того ж інструктор з плавання. Ми навіть не задумувалися, що робити чи що це небезпечно. Це була свого роду як гра, змагання. На базі безумовних рефлексів - де треба допомога: ти туди кидаєшся.

- Підтримуєте контакти з тією родиною?

Батьки навіть нам не подякували за порятунок малих. Подякувала бабця, як а продавала кукурудзу на пляжі. Єдине, що сказав батько: "О, класно на матраці накаталися". Це все, що ми від нього почули.

Самі потрапляли в ті ситуації, коли доводилося виявити особливі навички виживання?

Часто траплялося блукати в лісі без їжі і навіть коли води не було цілу добу. Після того буденні проблеми дуже просто сприймаються. Наші вишколи загартовують, але вони досить ризиковані. Втім, людина йде свідомо на цей ризик. Найсуворіший мій табір був минулого літа: "Лісова школа". Програма була розписана по хвилинах, по секундах навіть. Не змінювалася від погоди. Якщо у програмі футбол, а йде дощ, ми все-одно граємо в футбол. Туди їдуть хлопці тільки після 18 років.

Зараз ви читаєте новину «"Середній хлопчик встиг за матрац вхопитися, а старший борсався у воді як міг" - пластун про врятованих дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути