четвер, 06 серпня 2015 12:43

Сенцов та Кольченко розповіли судді свою версію подій у Криму

Сенцов та Кольченко розповіли судді свою версію подій у Криму
Фото: newsader.com

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові виступили обвинувачені Росією в тероризмі і створенні в Криму осередку "Правого сектора" український режисер Олег Сенцов та кримський активіст Олександр Кольченко

На початку виступу Сенцов заявив, що не вважає цей суд легітимним.

"Я громадянин України, який був незаконно захоплений співробітниками ваших спецслужб", - сказав Сенцов.

Він також розповів, що брав участь у подіях на Майдані в Києві, а після оккупціі Росією Криму повернувся туди.

"Я був на Майдані, і це головний вчинок у моєму житті. Ми виступали проти злочинця-президента", - сказав він.

"Після того, як ваша країна почала окупувати мою Батьківщину, ми продовжили волонтерську роботу. Але я ніколи не закликав до насильства. Я займався допомогою журналістам, які висвітлювали події в Криму, допомагав перекладачами, організовував брифінги", - сказав Сенцов.

Він повідомив суду, що з усіх, хто виступав у цій справі, знайомий тільки з Геннадієм Афанасьєвим і з Олександром Кольченком, але знав його раніше за прізвиськом Тундра, а його прізвище дізнався тільки в суді.

Він підкреслив, що вони підтримували заблоковані російським спецназом українські військові частини.

"Я займався пошуком викрадених українських активістів. Деяких ми не знайшли, навряд чи вони вже живі", - сказав Сенцов.

Він повідомив, що 9 травня йому зателефонував Кольченко, сказав, що заарештували Афанасьєва. Вже потім "зателефонував Афанасьєв, говорив голосом засудженого до смерті".

"Афанасьєв намагався призначити мені зустріч. Я все зрозумів, відключив телефон, але став наводити довідки про Афанасьєва", - заявив Сенцов.

10 травня його викрали біля будинку, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ.

Сенцов розповів:

"Мене кинули до мікроавтобуса, з мішком на голові привезли до будівлі колишнього СБУ на Івана Франка. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам'ятники. Мене почали бити ногами, руками, кийками, лежачи і сидячи . Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Я багато разів бачив це в кіно, і не розумів, як люди на цьому ламаються. Але це дуже страшно, ваша честь. Вони погрожували згвалтувати мене кийком, вивезти в ліс і там закопати. Години через чотири вони стомилися, і повезли мене на обшук. Тільки там я дізнався, що це - співробітники ФСБ. Вони там очікували побачити терористів і зброю, а знайшли тільки мою дитину - він був присутній при обшуку, про що в протоколі не йдеться. Знайдені гроші - це гроші моєї кінокомпанії для зйомок фільму "Носоріг".

За словами Сенцова, російські спецслужби запропонували йому дати свідчення проти керівництва Майдану.

"Мені запропонували дати свідчення на керівництво Майдану і отримати 7 років, або стати керівником і отримати 20", - сказав він.

Під час свого виступу Кольченко зізнався, що брав участь у підпаленні офісу на вулиці Аксакова у Криму, проте підкреслив, що Сенцов його до цього не закликав.

"Сенцова бачив буквально кілька разів, жодних закликів до протиправних дій ніколи від нього не чув. Кілька разів я був у зустрічах у кафе "Фрегат", склад учасників і їхня кількість весь час змінювалися. Ні в яких зборах в Петровської балці ніколи участі не брав і не знав цієї адреси. Звернень або закликів до радикальних дій ні від Сенцова, ні від будь-якої іншої адекватної людини я не чув", - заявив Кольченко.

"Після останнього мітингу, на який зігнали дуже багато провокаторів і після того, як був озброєними людьми розігнаний мітинг робітників "Кримтролейбусу", в березні приблизно, я зрозумів для себе, що легальні методи себе вичерпали, і тому, коли Микита (Боркін -ред.) запропонував мені взяти участь, я відповів згодою", - пояснив Кольченко мотиви підпалу.

"До "Правому сектору" я не маю жодного відношення. Я анархіст і антифашист, і націоналістичних переконань не поділяю. З Чирнієм я познайомився на розкопках у заповіднику Неаполь Скіфський, бачив його лише кілька разів. Мене тоді насторожило, що він в літню спеку одягався в камуфляжні штани, кітель і черевики. На раскопках він був не схильний до спілкування, а вже в суді з'ясувалися нові обставини, що характеризують його особу", - пояснив Кольченко. При цьому він зазначає, що ніяких пропозицій щодо вибухів від Чирнія не чув, і в 2014 році бачив його тільки один раз.

"Мене затримали 16 травня, приблизно о 5-6 годині вечора. І після затримання на попередньому допиті, який не був занесений до протоколу, мене били по обличчю і в корпус. Вже пізніше, коли я давав свідчення, там був адвокат за призначенням. Дані показання (про те, що Афанасьєв наказав йому підпалити офіс - ред.) я не підтверджую - адвокат мене тоді ввів в оману щодо статей, які мені загрожували. Я про насильство не заявляв, бо коли я дізнався, які заходи вживалися щодо Олега, я вирішив, що тиск на мене був незначним і недостойним заявляти про це", - каже підсудний.

Зараз ви читаєте новину «Сенцов та Кольченко розповіли судді свою версію подій у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути