субота, 15 лютого 2014 16:35

Рівненські бабаки Соня та Бобчик спрогнозували ранню весну
17

Фото: Олена Власова

У суботу 15 лютого в міському зоопарку Рівного відзначали Стрітення – з гарячим чаєм та обрядовим печивом-жайворонками. Сьогодні також пара степових бабаків 4-річні Соня та Бобчик "зробили" традиційний щорічний метеопрогноз. За давнім повір'ям, якщо ці гризуни побачать свою тінь і знову вернуться до сплячки – зима триватиме ще довго.

Охочі поспостерігати за поведінкою бабаків збираються навколо вольєру ще до 13-ої години дня. Дорослі готують фотоапарати, доки дітлахи водять хороводи під веснянку і закликають весну прийти швидше. Кожному роздають по "жайворонку" на шпичці – печиво, що символізує співочих пташок.

"У Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака і прогноз погоди робили за його поведінкою, а Німеччині так само спостерігали за борсуком. Потім німецькі емігранти привезли цей звичай з собою до Америки, де він у 19-ому столітті перетворився на День бабака, бо борсуки там мало поширені, - розповідає науковий співробітник зоопарку Ірина Оліферук. – А в нас християни східного обряду сьогодні святкують Стрітення, в цей день люди також намагалися передбачити, чи скоро прийде весна. Чи збуваються прогнози наших бабаків? Думаю, відсотків на 50 - бо погода завжди непередбачувана, а Соня та Бобчик уже не дикі гризуни, вони мешкають у нас в зоопарку й тому прокидаються раніше. У природі бабаки впадають у сплячку вже у вересні й не виходять з нори до теплих днів".

Пара рівненських бабаків поки що закрита у своєму будиночку у вольєрі. Соня нетерпляче суне лапи крізь решітку – побачила велику тацю із свіжим салатом та овочами, яку принесли доглядачі зоопарку.

"Я читав про бабаків – в Україні їх найбільше на Луганщині та Харківщині. Живуть великими зграями й харчуються насінням, травою, корінцями. Чимало уже винищено через цінний жир та хутро. На усю зиму вони закривають свою нору землею та камінцями й сплять там кілька місяців, - розглядає клітку 11-річний юний натураліст Ілля Ярошик з Рівного. – Нашим бабакам повірю, хоча торішній прогноз не збувся – справжня весна аж у травні прийшла".

Гризунів нарешті випускають на майданчик з їжею – першою виходить Соня, принюхується й одразу хапає скибку червоного болгарського перцю. За нею виповзає Бобчик і стає на задні лапки, поки глядачі аплодують та свистять.

"Ура, Соня не злякалася тіні і не вернулася назад до будиночка – сьогодні сонце то світить, то знову ховається за хмарами. Значить, весна прийде у Рівне скоро. Можливо, уже справді за пару тижнів буде тепло не тільки по календарю", - радіють відвідувачі. Усіх, хто прийшов на прогноз бабака до зоопарку, безкоштовно пригощають запашним солодким чаєм.

Зараз ви читаєте новину «Рівненські бабаки Соня та Бобчик спрогнозували ранню весну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути