Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2012 15:33

Росія не квапиться передати Польщі уламки Ту-154, на яких усе-таки є сліди вибухівки

Росія не квапиться передати Польщі уламки Ту-154, на яких усе-таки є сліди вибухівки
Фото: Reuters

Росія буде рада передати Польщі всі речові докази у справі про катастрофу під Смоленськом урядового Ту-154, на борту якого 10 квітня 2010 року загинули президент Лех Качинський, урядова делегація і весь екіпаж. Ось тільки на російській стороні лежить велика відповідальність - встановити всі причини та обставини трагедії, тому квапити з розслідуванням не треба. Про це в понеділок, 17 грудня, заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

"Штучних строків у цій справі бути не може. Розслідування має бути завершено перш, ніж речові докази будуть передані. Це наше законодавство, і ми його змінити не можемо", - заявив глава МЗС за підсумками переговорів з польським колегою Радославом Сікорським.

З термінами поляки кваплять не в останню чергу через "тротиловий скандал", який ледь не призвів до політичної кризи в Польщі і до міжнародного скандалу. В кінці жовтня, нагадаємо, газета Rzeczpospolita опублікувала статтю, в якій з посиланням на анонімні джерела заявила, що на уламках Ту-154 був знайдений тротил. Пізніше ця інформація була спростована, а редактори видання звільнені з посад.

Втім, на початку грудня справа отримала несподіване продовження: польська прокуратура зізналася, що первинні тести справді показали наявність на уламках речовини, схожої на тротил. Остаточні ж висновки про наявність на борту літака вибухівки можна буде зробити лише після детального обстеження уламків літака.

"Затягування з передачею уламків ляже тінню на наші двосторонні відносини", - заявив Сікорський у відповідь на промову Лаврова.

Зараз ви читаєте новину «Росія не квапиться передати Польщі уламки Ту-154, на яких усе-таки є сліди вибухівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути