середа, 28 серпня 2013 16:23

"Репресії щодо громадського руху FEMEN - підготовка до виборів 2015 року" - Анна Гуцол

Автор: фото:ridus.ru
 

Останні декілька місяців активісти громадського руху FEMEN відчували жорсткі утискання з боку влади стосовно їхньої діяльності. Такі дії дехто з активістів називає репресіями і досі не вірить, що таке можливо у сучасній демократичній країні. Щоб не наражатися на небезпеку, активістки готувалися до закриття київського офісу, але саме у останній день, за анонімним викликом за підозрою у заміновуванні, до будівлі приїхала міліція і влаштувала обшук. Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповідає лідер громадського руху FEMEN Анна Гуцол.

Ви вважаєте, що телефони активісток прослуховуються?

- Всі активно по телефону обговорювали закриття офісу у зв'язку з нападами. Я знаю, що наші телефони прослуховуються, за нами стежать.

Кому і чому ви могли заважати в Україні?

- Останні два місяці йде жорстка репресія по відношенню до наших активістів. Нас б'ють, викрадають, нам підкидають зброю — роблять все, щоб ми зупинили нашу діяльність на території України. Думаю, що це йде підготовка до виборів 2015 року.

Я не здивуюсь, якщо громадських активістів будуть розстрілювати, а журналістів палити у доменних печах — повірте і таке може бути. Ми не встигнемо і оком моргнути, як опинимося в якійсь Білорусії. Я до певного часу не могла подумати, що це можливо в Україні, але я помилялась.

На вашу думку, хто міг ініціювати обшук у офісі?

- Це активний натиск української влади на рух FEMEN. Або міністр Віталій Захарченко хоче вислужитися перед президентом, або якісь сили працюють проти нього. Бо я не вважаю, що в очах спільноти Янукович буде виглядати, як нормальна людина, що керує демократичною країною. Тому в очах суспільства, це нонсенс, це дикість, це беззаконня.

Що саме знайшли під час обшуку?

- Нам підкинули вибухонебезпечні речовини, я на 80 % впевнена, що це зробила міліція, яка приїхала до нашого офісу, начебто вилучати бомбу. Сказали, що в нашій будівлі бомба, всіх евакуювали, але при цьому не евакуювали людей з інших офісів. Погодитесь, це дивно. Без свідків та понятих, міліція пробула у офісі близько п'яти хвилин і могли підкинути все, що завгодно. Місце, де начебто було сховано предмети, вони знайшли дуже швидко. Вони продивились одну кімнату, другу і цілеспрямовано попрямували до кутка, де на підвісній стелі знайшли предмети. Там ще знайшли портрети Кирила (Патріарха Московського - gazeta.ua). Це взагалі абсурд, у мене вчора було відчуття, наче я в якомусь божевільному спектаклі беру участь.

Чи є затримані серед активісток?

- В даний момент ми проходимо, як свідки по цій справі. Порушено карну справу, свідками якої ми є, за статтею 263 частина 1 - "Незаконне зберігання зброї", - з позбавленням свободи до 5 років. Ти можеш прийти, як свідок, а піти, як обвинувачуваний, у нас в країні швидко все змінюється:

Чи зазнають подібних утисків активістки FEMEN у Європі?

- Головне, щоб ми зрозуміли, що це не норма, коли влада так поводиться з активістами. Наші колеги за кордоном планують акції на нашу підтримку проти українських репресій. Будемо відстоювати своє право на свободу, протест, на свободу слова. Ми закрили офіс. Але нашу діяльність - ні.

У нас в офісі знайшли гранату та пістолет, який може пробити куленепробивний жилет, як мені потім пояснив один міліціонер. FEMEN та зброя - несумісні речі. Ми завжди заявляли, що наша головна зброя — це голі груди і більше нічого. Про це ми казали завжди. Наш топлес — це демонстрація того, що ми йдемо неозброєні на протест. Все, що ми можемо зробити, це налякати голими грудьми. Тому дико і дивно виявити в офісі у себе такі предмети. 

Зараз ви читаєте новину «"Репресії щодо громадського руху FEMEN - підготовка до виборів 2015 року" - Анна Гуцол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути