понеділок, 08 липня 2013 11:39

Президента НАМН України Андрія Сердюка відправили у відставку?

Президента НАМН України Андрія Сердюка відправили у відставку?

Голова пацієнтської організації Ukrainian Community Advisory Board (UCAB) Дмитро Шерембей заявляє, що президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк з 4 липня у відпустці, з якої він вже не повернеться очільником НАМН України. Про це повідомляє прес-центр "Форум".

"Така людина не має морального права займати в медицині керівні посади, бо його рішення були продиктовані грошовою вигодою, а не прагненням рятувати людей", – підкреслив Дмитро Шерембей.

Однією з можливих причин може бути зрив строків планового перевезення клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського. Невідомо, чому НАМН витратила 20 млн бюджетних коштів на ремонт будівлі за адресою вул. Галицька, 4, яка не підлягала ремонту через свій аварійний стан. При цьому клініку планували розділити, переселивши туди лише частину відділень. У той же час держава добудовує нове велике приміщення для цієї ж клініки за адресою вул. Амосова, 5, де розмістяться вже усі відділення лікарні.

Також причиною звільнення називають скандальну історію із закупівлею на сотні мільйонів гривень обладнання, яке потім не використовувалося. Так, Державна фінансова інспекція України за розпорядженням Кабміну провела ревізію фінансово-господарської діяльності НАМН з січня 2011 р. Стало відомо, що на час проведення ревізії, в експлуатацію не було введено 23 одиниці медичного обладнання загальною вартістю 178,1 млн грн, яке було придбане протягом 2011–2012 рр. Ситуація із закупівлею обладнання, яке не інсталювалось через те, що в інститутах в необхідному обсязі не проводились ремонтні та будівельні роботи, широко висвітлювалася у ЗМІ та викликала справжній суспільний резонанс.

Ще одна скандальна історія, яка зовсім нещодавно потрапила у ЗМІ, це відверте лобіювання Андрієм Сердюком кандидатури колишнього міністра охорони здоров'я Зіновія Митника на посаду директора Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. О. Шалімова. У лютому 2013 р. Зіновій Митник був призначений виконуючим обов'язки директора цієї установи. Академіки НАМН не обрали його директором через те, що він не є фахівцем у галузі хірургії та трансплантології, а саме це є обов'язковим правилом регламенту НАМН України. Незважаючи на результати голосування, Андрій Сердюк продовжував тиснути на академіків, щоб вони змінили своє рішення. Проти тиску на академіків виступили народні депутати та написали відкрите звернення до Президента України Віктора Януковича та Прем'єр-міністра України Миколи Азарова.

Нагадаємо, що до складу НАМН України входить 36 наукових установ, здебільшого це лікарні, які є лідерами у своїх напрямках. У 2013 р. бюджет НАМН України становить близько 2,5 млрд грн. Андрій Сердюк керував НАМН України з 1 лютого 2011 р.

Зараз ви читаєте новину «Президента НАМН України Андрія Сердюка відправили у відставку?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути