вівторок, 17 травня 2011 11:24

Представники "Енергоатому" задрімали на слуханнях проти добудови енергоблоків ХАЕС

Проти добудови 3 і 4 енергоблоків на Хмельницької АЕС висловилися учасники громадських слухань в райцентрі Острог на Рівненщині, який знаходиться в 30 км зоні від атомної станції. Вони вимагають від влади проведення місцевого референдуму з цього приводу.

У резолюції зібрання вказано, що добудова енергоблоків суперечить інтересам громади, створює загрозу життю та здоров'ю громадян, а також порушує норми чинного законодавства України.

"Будівництво планують провести на старих фундаментах, збудованих понад 20 років тому. Проектанти вибрали ризиковану і не перевірену реакторну установку, відсутні належні розрахунки щодо забезпечення водного балансу, а проект добудови блоків не відповідає сучасним вимогам щодо безпеки АЕС. Природно, що за таких умов люди не погодилися й виступають проти будівництва", - розповіла Світлана Ніколіна, голова обласної організації УНП, яка брала активну участь в обговоренні.

В обговоренні також взяв участь міський голова Острога Олександр Шикер і керівники ХАЕС. Як розповіли в прес-службі обласної організації УНП, чиновники з "Енергоатому" заснули в президії під час громадських слухань.

"Коли слово взяли представники громади, то агітатори добудови не витримували й засинали. Так, генеральний директор ВП "Атомпроектінжиніринг" НАЕК "Енергоатом" Володимир Бронніков заснув майже одразу, а директор з нових ядерних установок Олександр Рибчук впадав у сплячку періодично", - додав Олександр Джигирей з обласної УНП.

Нагадаємо, що 4 травня громадська рада при виконкомі Нетішинської міської ради, де знаходиться ХАЕС, засудила намір будівництва нових блоків на старому фундаменті та висунула низку вимог до влади. Зокрема, допустимість зведення реакторів тільки нового покоління 3+, необхідність встановлення нульового тарифу для населення міста та 30-кілометрової зони на електроенергію, тепло-, водопостачання та водовідведення, розробити прозору систему страхування життя, здоров'я та майна громадян за державний рахунок, із чітким визначенням граничних сум відповідальності за шкоду, заподіяну атомним інцидентом. У разі невиконання вимог громада Нетішина погрожує звернутися до світової громадськості та провести масові акції громадської непокори.

Зараз ви читаєте новину «Представники "Енергоатому" задрімали на слуханнях проти добудови енергоблоків ХАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути