пʼятниця, 16 листопада 2012 16:18

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Правозахисник розповів як українцям отримати компенсацію за Голодомор

Автор: Фото: Ольга Скороход
  Леонід Підчибій (праворуч) та члени Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років Іван Васюник та Володимир В'ятрович
Леонід Підчибій (праворуч) та члени Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років Іван Васюник та Володимир В'ятрович

Україна має реальні шанси отримати від Росії компенсацію за штучно організований голод 1932-33 років, вважає відомий правозахисник Леонід Підчибій. Про це він сказав на науковому семінарі "Голодомор у світлі політики масового винищення населення у 20 столітті: питання пам'яті та правової оцінки", який відбувся 13 листопада.

Леоніда Підчибія називають українським рекордсменом у Страсбурзі, тому що має серед українців найбільше позовів до Євросуду з прав людини.

Він коротко нагадав про перший прецедент компенсацій за масові злочини — виплату Німеччиною компенсації Ізраїлю. Він наголосив, що ця дія відбулася з ініціативи Німеччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дарка Заблоцька: "Мій батько в 1933-му стріляв за Збруч голодним землякам картоплею з рогатки"

"Євреї не хотіли брати ці гроші, їм здавалося, що це буде Каїновою печаткою на цілій нації. Рішення про прийняття цих грошей прийняв Кнесет. Ці гроші виплачувалися як державі, так й індивідуально громадянам. Вважається, що це врятувало Ізраїль від фінансового краху".

На шанси України отримати компенсацію Підбічій дивиться оптимістично.

"Що робити Україні? Як позиватися? Перший прецедент я вам назву. Це Катинь. Справа про компенсацію від Росії за розстріл польських офіцерів у європейському суді вже виграна".

Правник радить подавати до Страсбурга індивідуальні позови. Натомість для отримання компенсації Україні як державі, необхідно вирішити деякі питання:

"З Ізраїлем справа досить делікатна, тому що в той час, коли був проведений Голокост, Ізраїлю як держави не існувало. Отже Україні необхідно юридично підтвердити нашу тяглість історії. Нещодавно я дізнався, що виявляється в ООН назви Україна й українці не корелюються. Якщо інші країни мають свої назви і національності, то з Україною не так все гаразд – українці не звучать як державотворча нація. Отже, це питання потрібно ще вирішувати".

Зараз ви читаєте новину «Правозахисник розповів як українцям отримати компенсацію за Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути