неділя, 09 березня 2014 13:10

Портрет Шевченка виклали з 1,5 тисячі портретів рівнян
12

У неділю в центрі Рівного понад 1300 старшокласників разом уголос декламують "Заповіт" Тараса Шевченка. На акцію на майдан Незалежності прийшли усі учні 11-тих класів зі шкіл міста. Близько 10-ої години ранку вони вишикуються навколо сцени біля пам'ятника Кобзареві.

"Ми вирішили присвятити "Заповіт" Небесній сотні, цю поезію усі знають напам'ять, а вона й досі актуальна, - каже 16-річна учениця Ольга з міської ЗОШ №4. - Про ідею наймасовішого в країні читання "Заповіту" почули від нашої директорки Наталії Іванець – вона сказала, що всі школи зберуться на майдані на загальноміську акцію. Ми з подругами й самі вирішили піти, навіть без нагадувань вчителів. Все-таки, дата у 200 років не кожен день буває".

Усім, хто прийшов сьогодні на майдан, волонтери роздають сині та жовті повітряні кульки та наліпки з надписом "Весна починається з Шевченка". Перехожі чіпляють їх на пальта та сумки.

"Ви собі навіть уявити цього не можете, але ще 30 років тому ви у Рівному української мови би на кожній вулиці не почули - часи були не ті. Я дуже радий стояти тут сьогодні разом з вами, - звертається до школярів міський голова Володимир Хомко. – Символічно, що день видався такий сонячний".

"А я звик щороку приходити сюди до пам'ятника, покласти квіти і просто помовчати. Пошепки читаю "Думи мої", - зізнається лауреат Шевченківської премії Володимир Петрів, директор обласного музично-драматичного театру. – Знаєте, за що мені зараз боляче? Я дивився телерепортаж про музей Шевченка - а експозиція у ньому починається з російської цариці Катерини Другої! Як таке може бути, що ката нашого народу поставили на перше місце? Та директор давно мав би зняти цей портрет і викинути його подалі. Хлопці у 1940-х читали Кобзаря і стали бандерівцями. А ті, хто читав його 2014-ого року – стали Небесною сотнею".

Після масової декламації "Заповіту" люди випускають повітряні кульки в небо. Хтось у натовпі жартує, що передають привіт російським винищувачам.

За їхніми спинами на сцені видніє портрет молодого Тараса Шевченка – велике мозаїчне панно розміром 4,5 х 3,5 метри. Якщо підійти ближче, то на ньому можна розгледіти обличчя сотень людей різного віку. Для створення панно зібрали понад 1,5 тисячі маленьких фотокарток жителів Рівного.

Зараз ви читаєте новину «Портрет Шевченка виклали з 1,5 тисячі портретів рівнян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути