неділя, 08 серпня 2021 08:45

Помер Олександр Ройтбурд

Помер Олександр Ройтбурд
Помер директор Одеського художного музею 59-річний Олександр Ройтбурд. Фото: facebook.com/Олександр Ройтбурд

Помер директор Одеського художного музею, художник 59-річний Олександр Ройтбурд.

Сумну звістку повідомив у Facebook працівник музею Кирило Ліпатов. Що стало причиною смерті та інші подробиці поки не повідомляються. Згодом Ліпатов видалив пост.

За деякими даними, причиною смерті стало онкологічне захворювання.

Олександр Ройтбурд народився 14 жовтня 1961-го в Одесі. Батьки були інженерами. Навчався в художній школі. Закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Cлужив в армії. Заснував асоціацію "Нове мистецтво". Керував Центром сучасного мистецтва Джорджа Сороса в Одесі. 2001-го виїхав до США. За два роки повернувся. Очолив галерею Марата Гельмана в Києві. Написав близько 2 тис. картин. 2009 року його роботу "Прощавай, Караваджо!" продали на лондонському аукціоні Phillips de Pury&Co за $97 тис. Це рекордна сума, яку заплатили за твір українського митця. Жив і працював у столиці.

2017-го виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Переїхав. 4 вересня 2019 року Одеська обласна рада з ініціативи депутата від "Опозиційного блоку" достроково розірвала контракт із директором Одеського художнього музею. Ройтбурд оскаржив це рішення. Суди тривали до 18 грудня, коли новообрана Одеська облрада скасувала рішення про його звільнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовне питання посварило шоумена і художника

Заснував Клуб Маразлі – громадську організацію, членом якої може стати кожен, хто внесе 30 тис. грн за рік на підтримку музею.

Подарував президенту Володимиру Зеленському шкарпетки, подібні до зображених на одній із його картин із серії "Хроніки чумного року".

На місцевих виборах у жовтні 2020-го пройшов до Одеської обласної ради від партії "Європейська солідарність".

Жив із дружиною в цивільному шлюбі. Дочка від першого шлюбу Бетті теж художниця, мешкає у Нью-Йорку.

Олександр Ройтбурд – не лише один із основних художників "української нової хвилі", але й багато в чому її творець. Успіх до митця прийшов одразу. Вже на Республіканській молодіжній виставці 1987-о року у Києві, з якої і почалася "перебудова" в українському мистецтві, 26-річний Ройтбурд став однією з "зірок". Твори Ройтбурда найбільш повно серед художників його покоління вписуються в постмодерністську модель мистецтва, з її захопленням цитатами, вільним еклектизмом, поєднанням "високого" і "низького, класичного і популярного. Але важливе й інше – вони втягують в її коло і місцеві, регіональні проблеми. Пізніше, у 1990-х роках, Ройтбурд сам став організатором виставок сучасного мистецтва, перетворивши Одесу на кілька років в найбільш живий та цікавий художній центр України.

Зараз ви читаєте новину «Помер Олександр Ройтбурд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути