четвер, 11 квітня 2013 14:48

Підготовка до промислового видобутку сланцевого газу під Донецьком ведеться вже три роки
12

Фото: Фото: Тетяна Заровна

11 квітня група екологів вчора провела рейд по території Ясинуватського району Донеччини з метою збору інформації про об'єкти газової розвідки, компанії, які нею займаються, і наслідки їхньої діяльності.

У селі Мінеральне посеред сільськогосподарського поля екологи виявили промисловий майданчик з вишкою. Посеред лісу недалеко від села Яковлівка - ще один промисловий майданчик.

На першому майданчику, як розповів робітник, ведеться розвідка на глибині 3,5 кілометра. Займається цією діяльністю шахта Засядька.

"Це все Звягільського, але, скажімо так, належить шахті. Ми працюємо вже 3 роки. Таких пошукових свердловин до нас ніхто в Донецьку не бурив. Було дві бурових, але одна вишка виїхала в Харківську область. У Донецькій області наших вишок більше немає. З усіх питань їдьте до шахтоуправління", - повідомив буровик, який не побажав назвати своє ім'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський посол в Донецьку потужно агітував за видобуток сланцевого газу

По полю до вишки підведена газова труба. Немає ніяких табличок, що вказують на підприємство, яке веде роботи. Але поряд із вишкою є два відстійника.

Другий промисловий майданчик розташований на відстані близько 2 кілометрів від першого. Оточений огорожею, але здалеку можна помітити, що на території є свердловина.

"Подібні розвідувальні свердловини є і в селі Орлівка, і в селі Первомайське Ясинуватського району, які поки тільки споруджуються, - говорить Ірина Платошіна з організації "Громадський контроль". - Ми так само побували в селі Желанне, де веде розвідку сланцевого газу фірма "Карбона", і взяли проби води. Переконалися, що вже знищені сільськогосподарські площі в кілька гектарів і завдано шкоди природі. Якщо правда, що шахта Засядька в Мінеральному веде роботи три роки, то дивно, що ніхто у населення не питав згоди і навіть не інформував про ці роботи. Громадських слухань не було, а хімічні болота біля бурової вишки вже є".

Донецькі чиновники твердять, що розвідка нетрадиційного газу в області не ведеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині з'явилися перші бурові. У сланцеву свердловину збираються закачувати дефіцитну питну воду?

Захисники природи заперечують, що виступають не проти газу, а проти технології його видобутку способом гідророзриву пласта.

"Газ сланцевих порід - це той же природний газ метан, але який знаходиться не у вугільних пластах, а в більш глибоких шарах - в глинистих породах, сланцевих, в щільних піщаниках. Чиновники забовтують населення технічними термінами, так щоб у людей відпала охота цікавитися цим питанням. Питання в тому яким способом видобувають цей метан. Проблема в застосуванні гідророзриву. Ми знаємо, що розвідка ведеться на великій глибині. І вже при розвідці практикується пробний гідроудар. Його проводять, щоб з'ясувати як буде виходити газ, наскільки ефективний видобуток. При цьому розвідка теж завдає шкоди природі. І подібних свердловин у нас буде не три, не десять, їх планується 20 тисяч", - пояснив донецький експерт Сергій Денисенко.

Чернігівські вчені з Українського державного геологорозвідувального інституту в минулому році підготували доповідь, де поставили під сумнів можливість промислового видобутку сланцевого газу в густонаселеній Україні.

Техногенні впливи на навколишнє природне середовище при розвідці і видобутку сланцевого газу набагато масштабніші, ніж при освоєнні традиційних вуглеводневих родовищ, і на думку вчених, можуть бути катастрофічними. Поблизу родовищ накопичується значна кількість відпрацьованої забрудненої води, яка, як правило, не утилізується за екологічними нормами. У Пенсільванії (США) в даний час збиток, що наноситься екології басейну видобутком сланцевого газу, має характер екологічної катастрофи. Вчені звертають увагу на те, що в США, які стоять на передових позиціях у світі по сланцевому газу, видобуток ведеться в малонаселених районах

Зараз ви читаєте новину «Підготовка до промислового видобутку сланцевого газу під Донецьком ведеться вже три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути