четвер, 14 липня 2011 11:03

Під міліцейський хапун в Гомелі потрапили велосипедисти, італієць, актор і пацієнт психлікарні

У Гомелі в середу, 13 липня, пройшла традиційна акція мовчазного протесту. Оскільки площа Леніна, де зазвичай по середах збиралися "мовчуни", блокувалася міліцією, учасники акції вирішили зібратися на майданчику біля міського універмагу. Змінилося не тільки місце, а й формат проведення акції: замість оплесків сигналом протесту пропонувалося зробити будильник на мобільному, бажано з піснею Віктора Цоя "Перемен". Але 13 липня акція вийшла воістину мовчазною - людей зібралося не більше 150 чоловік: ні аплодисментів, ні дзвінків мобільного не звучало.

До призначеного часу, 19.00 на майданчику біля універмагу "Гомель" вже вишикувалися ідеологи, міліцейське керівництво і спецназ. Громадяни збиралися компаніями і спілкувалися. Спецназ хапав тих, у кого був у руках мобільний або фотоапарат, і відводив в автобус. Потім затриманих - чоловік 15 - повезли до відділу міліції. У цей час в опорний пункт біля універмагу привiв 20 велосипедистів, затриманих на міських вулицях. Молодих хлопців доставили в капцях разом з велосипедами.

"Я актор драматичного театру! Сьогодні спізнився на виставу! Їхав на велосипеді на роботу і мене раптово затримали. Я православний християнин, поважаю владу, як говориться в Біблії, але мене шокують такі дії ", - виступив з монологом після звільнення з відділку Михайло Мішура. Разом з ним з дільниці викотили велосипеди ще двадцять затриманих.

"Чого ви тут зібралися? Вас що - Лукашенко не влаштовує? Він кращий президент! Вся влада від Бога, владу треба поважати. Я прийшов спеціально переконатися, що не може такого бути, щоб наша влада людей затримувала ні за що! "- Переконував учасників акції чоловік років 55-ти.

Через пару хвилин над майданчиком розносилися його крики: "Допоможіть! Люди, допоможіть! ".

Двоє спецназівців тягли агітатора за Лукашенко в міліцейський автобус. У відділі міліції, за розповідями затриманих, чоловік також клявся у вірності президенту і білоруським властям, але до нього викликали психіатричну бригаду, і відвезли в лікарню.

Потрапив під білоруський хапун й італієць, у якого бізнес в Гомелі. Його близько трьох годин протримали у відділі міліції, а потім відпустили. З ОВС іноземець вибіг, тримаючи в руках протокол, і кинувся навтьоки.

Слідом за італійцем ділянку залишили гомельчани, які потрапили в руки до спецназівців.

"Мене схопили біля універмагу, я йшов купити морозиво. У той момент дістав телефон, щоб подзвонити друзям, і раптом співробітники спецназу кажуть - цього беремо, він знімає щось на телефон. І мене взяли. У нас в країні чинять свавілля - тобто тебе хапають в будь-який момент у будь-якому місці, без жодних причин. У нас що - вже й по мобільному телефонувати можна? "- дивувався Олег Моісеєв. Він більше трьох годин пробув у відділі міліції, де у нього взяли відбитки пальців. "Я ще запитав, коли мене відпускали: я вам хоч нічого не залишився винен, що стільки часу просидів у вас у відділі?" - Додав він.

"Чекав автобуса на зупинці, читав рекламні оголошення. Міліціонер спитав - що я тут роблю, і запропонував почитати оголошення в іншому місці. Коли я спробував записати його прізвище на бейджику, він сказав: а ось цього робити не варто, і повів мене в автобус. Законного тут мало, у нас зараз небезпечно перебувати не в тому місці, не в той час, "- говорить учасник акції Дмитро Комаров.

Кількість учасників акції мовчазного протесту в Білорусі в середу значно зменшилася - як у Мінську, так і регіонах. Ймовірно, позначилися жорсткі придушення акцій міліцією, а також великі штрафи і арешти, якими карали затриманих.

Зараз ви читаєте новину «Під міліцейський хапун в Гомелі потрапили велосипедисти, італієць, актор і пацієнт психлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути