пʼятниця, 27 вересня 2013 11:34

Пластун любить рідну землю і дбає про неї

Серед багатьох літніх таборів, які організувала найбільша скаутська організація України "Пласт" в цьому році, все більшої популярності набувають табори екологічного спрямування. Адже окрім сповідування традиційних пластових цінностей – патріотизм, фізична підготовка, навички виживання в складних природних умовах тощо, – у них ще й навчають бережно і дбайливо ставитися до довкілля, мінімізувати шкідливий вплив людини на нього.

У "Пласті" добре розуміють, що екологічним вихованням людини варто починати займатися якомога раніше, тому й організували "Екологічний табір для новацтва" для дітей до 11 років. Адже ті корисні звички, що важко даються дорослій людині у 20 чи 50 років (наприклад, сортувати сміття, раціонально використовувати воду), дитина засвоює з легкістю, до того ж – на все життя.

Зокрема у екологічному таборі малечу навчають різноманітному майструванню з повторним використанням різних матеріалів. Приміром, з картонних ролів від туалетного паперу можна зробити горщики для вирощування розсади, різноманітні вироби і сувеніри; зі старих газет, книг, упаковок "тетрапак" – мініатюрні полички або підставки для олівців; з металевих кришечок – значки; з коркових пробок – чудові підставки для гарячої каструлі чи сковорідки, брелоки або навіть ялинкові іграшки. Також "друге життя" можна дати поліетиленовим пакетам, пластиковим та скляним пляшкам, старим тканинам.

Також дітей навчають виготовляти природні барвники та природний клей на основі води та муки, а з соленого тіста виготовляти декори і прикраси. Окремо, малим пластунам на практиці показують вплив штучних зовнішніх подразників на природу, наприклад, побутової хімії, різноманітних розпилювачів. Ну і звичайно малеча у захваті від мандрівок у гори з метою спостереження за природою та проведення екологічних ігор, практичних занять з екології, екоархітектури, біології. Обов'язково кожного малого пластуна навчають правильно сортувати сміття.

Для юнацтва до 18 років "Пласт" організовує щорічні всеукраїнські екологічні табори "Вовча школа" (цього року він відбувався 7-18 серпня на території історико-культурного заповідника "Тустань" на Львівщині). Учасники мають прибути до табору вже дещо підготовленими, адже від них чекають презентації власних екологічних проектів на тему основних природних стихій. Хлопців та дівчат тут навчають повторно використовувати побутові відходи: наприклад, майструвати з них музичні інструменти або кольорові вітрячки, які пізніше вони зможуть використовувати в погодознавстві. Також у таборі регулярно проводяться екологічні гуртки на тему альтернативних джерел енергії та екосистем, а також вечірні дебати на тему "Чи можливо прогодувати людство не знищивши Землю", на яких учасники активно висловлюють свої позиції.

Родзинкою цьогорічної "Вовчої школи" стала перша в Україні пластова сонячна електростанція "Сонечко", яка продемонструвала дітям, як можна використовувати сонячну енергію в побуті. Завершилась же "Вовча школа" доброю пластовою традицією – очищенням місцевості від побутового сміття. Адже залишити після себе територію чистішою, ніж вона була до цього, для пластуна – діло честі, тому в нього у списку обов'язкових речей є великі сміттєві пакети. Тим більше, що "Пласт" вже кілька років є партнером акції "Зробимо Україну чистою". Зокрема пластуни є координаторами цієї акції у містах і селах, а також безпосередньо беруть активну участь у прибиранні своїх міст, містечок і сіл.

Також "Пласт" проводить окремі акції по очищенню природних зон. Наприклад, у 2008 році скаути організували проект "Почесна варта Говерли", і протягом літа разом з іншими волонтерами допомагали утримувати найвищу гору України у чистому стані. А у 2009 році пластуни вивезли кілька вантажівок сміття з околиць водоспаду "Джурин" у Тернопільській області – місця дуже популярного у туристів, але практично бездоглядного і, відповідно, дуже забрудненого.

"Пластун любить красу і дбає про неї", – свідчить 13 пункт Пластового Закону. Тому щоб вберегти навколишнє середовище від забруднення поліетиленовими пакетами, група пластунів випустила екоторби. Вони виготовлені з природних матеріалів і тому не завдають шкоди навколишньому середовищу, адже їх не треба викидати вже після першого використання.

Пластуни активно цікавляться й науковими дослідженнями, що стосуються виходу людства з екологічної кризи та пошуку шляхів гармонічного співіснування людини і природи. І тут їм у нагоді стала книга всесвітньо відомого вченого, члена Римського клубу Гюнтера Паулі "Синя економіка: 10 років, 100 інновацій, 100 мільйонів робочих місць", примірники якої напередодні Всесвітнього Дня захисту навколишнього середовища, подарував регіональним організаціям "Пласту" міжнародний фонд "Скорочення ризиків". За словами Дмитра Колесника, вже зараз кілька старших пластунів знайшли спосіб впровадження матеріалів книги на практиці.

У планах "Пласту" запуск кількох нових міжнародних екологічних проектів. Один з них – це міжнародний екологічний табір, який відбуватиметься у кілька етапів у 2 країнах – Чехії та Румунії. Учасниками табору стануть по 10 дітей з кожної країни. Наступного літа пластуни поїдуть за досвідом до румунів і чехів, а ще через рік проведуть завершальний етап в Україні. Також у планах "Пласту" створення екологічної спеціалізації – на рівні з водним пластуванням, льотним, кінним.

"Один з проектів, яким ми пишаємось чи не найбільше, є міжнародна екологічна співпраця COP. В цьому проекті беруть участь такі країни, як Чехія, Румунія, Німеччина, Данія, Франція, Австрія, Швейцарія, Португалія і Україна. Це буде проект тривалістю 2 роки і, якщо все вдасться, то триватиме й довше. Суть його полягає в проведенні різноманітних тренінгів, випуску спеціалізованої літератури різними мовами, організації різноманітних зустрічей з екології для молоді", – розповів виконавчий директор "Пласту".

Нагадаємо, що серед відомих сучасників є чимало пластунів. Зокрема один з провідних релігійних діячів України, лідер УГКЦ Любомир Гузар; видатний вчений, член Римського клубу, засновник Міжнародного інституту менеджменту Богдан Гаврилишин; проректор Українського Католицького університету, засновник всеукраїнського конкурсу "Коронація слова" Юрій Логуш; заслужений артист України, співак Святослав Вакарчук; громадсько-політичний діяч, голова міської ради Львова Андрій Садовий; голова міжнародного фонду "Скорочення ризиків", бізнесмен Володимир Костерін. Показово, що всі ці люди завжди з особливою увагою ставляться до екологічних проблем України та докладають зусиль для екологізації суспільства.

 

Зараз ви читаєте новину «Пластун любить рідну землю і дбає про неї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути