середа, 03 жовтня 2012 00:00

Пенсіонерам п'яти міст України розкажуть, як зберегти серце

Пенсіонерам п'яти міст України розкажуть, як зберегти серце
yak-prosto.com

В рамках всеукраїнської соціальної ініціативи "60+ Кардіо" українцям розкажуть про серцево-судинні хвороби.

"Смертність в Україні - одна з найвищих у Європі, а життя - одне з найкоротших, - каже ініціаторка акції Голова Правління Всеукраїнської Асоціації превентивної та антиейджинг медицини професор Ольга Барна. - Мета акції - привернути увагу до цієї проблеми". Соціальна ініціатива "60+ кардіо" спочатку охопить Київ, Донецьк, Львів, Дніпропетровськ, Харків. Протягом цього року ми організуємо там школи для лікарів і сформуємо групи експертів з питань серцево-судинних хвороб людей похилого віку. Туди увійдуть сімейні лікарі, терапевти, кардіологи, геронтологи.

Це зроблять, щоб покращити якість профілактики і лікування хвороб серця у літніх людей. Також для пацієнтів відкриють інформаційні кабінети "60+ кардіо". Планують розробити довідник для літніх людей про те, що робити для профілактики та лікування хвороб серця.

"Хвороби серця не є природними для людини. Їм можна запобігти, - каже заступник голови місії посольства Швейцарії Франц Шнайдер. - У Швейцарії висока якість медицини також була досягнута не одразу. Це тривалий і непростий процес. Треба з дитинства пропагувати здоровий спосіб життя".

Боротьба з палінням, спорт, здорове харчування – це обов'язкові умови профілактики та лікування цих хвороб.

"Цього року Україну вперше запросили взяти участь в Європейському проекті EUROASPIRE, - каже заслужений лікар України, завідувач кафедри кардіології та функціональної діагностики Національної медакадемії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика Марина Долженко. - Це означає, що дані українців тепер будуть враховувати у європейській статистиці".

На базі досліджень проекту розроблять практичні рекомендації для українців із хворим серцем.

"Україна – демографічно стара країна світу, - каже професор Інституту геронтології НАМН України Віра Чайковська. - 21% українців – старші за 60 років. Прогнозують, що до середини сторіччя цей показник сягне 38%".

Смертність від серцево-судинних порушень в Україні у 6 разів більша за західноєвропейські показники. За даними соц. досліджень Інституту Геронтології, 90% хворих на ССЗ не згодні проходити платні обстеження та лікування, а 30% – взагалі не звертаються до лікаря, маючи іноді 4-5 хвороб системи кровообігу одночасно. І навіть із тих, хто звертається, лише 20% отримують якісну медичну допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерам п'яти міст України розкажуть, як зберегти серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути