Середні ціни реалізації моркви, буряку, капусти, огірків і помідорів у січні-березні 2010 року зросли порівняно з аналогічним періодом торік на 143%.
Керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа вважає, що це сезонне коливання цін. Так він прокоментував дані Держкомстату.
"Зростання відбулося, в основному, за рахунок помідорів і огірків. Інші овочі подорожчали не так суттєво. Скажімо, картопля додала в ціні майже половину", - сказав Лапа.
Експерт додав, що подорожчання спричинили не лише високий податок на додану вартість, транспортні й накладні витрати, а й нестача сучасних овочесховищ.
"Чимало продукції псується, а в сусідніх Росії та Польщі практично всю зиму овочі були удвічі дешевшими. В Україні цієї суворої зими левова частка картоплі погнила, бо 90% бульб вирощують приватники, які не мають необхідних умов для її повноцінного зберігання. Тому вже з середини лютого довелося завозити бульбу з Єгипту і Саудівської Аравії", - розповів він.
Лапа зазначив, що зараз ціни стабілізувалися, а знижуватися почнуть з появою свіжої городини на ринку.
Коментарі