четвер, 29 травня 2014 15:03

"Наша відповідь Кличку: "Поганому танцюристу Майдан заважає", - активісти не збираються покидати Майдан
7

Фото: Олександра ГОРЧИНСЬКА

Майданівці не збираються розходитися. Заяву новообраного мера Києва Віталія Кличко про те, що що Майдан виконав свою головну функцію і його можна розібрати, не сприймають серйозно. На центральній площі столиці досі стоять намети та живуть люди.
"Кличко вже показав своє справжнє обличчя. Ніхто йому не дасть нічого розібрати. Вчора тут стояла жінка, говорила про це і плакала. Уявляєте, плакала через заяву цього боксера", - говорить російською майданівець Віктор. Разом із другом збирає кошти на потреби кухні. Друг назвався Олександром, мовчить і киває. Обидва хлопці з міста Лозова на Харківщині, на Майдані півроку.
Біля стели Незалежності відкрита фотовиставка "Жінки Майдану". Вздовж Хрещатика всюди розставлені урни для збору кошт: родинам героїв Небесної сотні, на потреби Майдану, для "Правого сектору". Біля урн ніхто не чергує.
Неподалік метро "Хрещатик", біля намету "Чорний комітет" троє молодиків збивають з дощок каркас будинку.
"Ми собі будуєм меншу хатку, бо нас поменшало. Люди йдуть на Схід. То ми вирішили розібрати стару, звузити периметр і перебудувати по-новому, - говорить один з чоловіків, Володимир із Львівщини. - Хто він, Кличко? Хто він такий? Ніхто нічого не зніматиме".
Біля ЦУМу комунальники вантажать сміття. Київська міськдержадміністрація зачинена. На дверях - оголошення про ремонт та портрет Тараса Шевченка, поряд з державним прапором - меморіал молодого Кобзаря.
"Влада боїться народу більше, ніж війни. А у нас не вистачає сили боротися одночасно на два фронти: з нашою владою та російською окупацією, - говорить чоловік у камуфляжі, що охороняє вхід до штабу "Правого сектору" на Хрещатику. Не представляється, каже: "напишіть "один із майданівців".
"Щодо Кличка - ось наша відповідь, - показує на роздруківку, що висить на шині поряд: "Плохому танцору Майдан мешает". - "Майдан виконав свою мету" - яку? Крісло для Кличка? Бачили, що було, коли Янукович намагався розганяти Майдан? Буде те ж саме, тільки вже не каміння кидатимемо".
На Хрещатику та Майдані Незалежності всюди продають сувеніри. Біля наметів вештаються безпородні цуценята.
"Дивись, Маш, тут навіть собаки, напевно, вміють говорити "Слава Україні!" - хлопець показує білявці на одне з цуценят з жовто-блакитною стрічкою на шиї.
На Інститутській досі розкладені шини, стоять вази з квітами та свічки, розвішені портрети загиблих.
"Барикади треба лишити, але як частину меморіального комплексу. Палатки треба прибирати, хоча б з міркувань антисанітарії. Час розпочинати життя, про яке мріяли наші герої", - говорить киянка Яра Косовська подруга загиблого від кулі снайпера Олександра Храпаченко з "Небесної сотні".
"Майдан - місце для політичної позиції та протесту, а не для проживання маргінальних, асоціальних чи безпритульних громадян. Я цілковито підтримаю демонтаж наметів і барикад. Як виникне необхідність - ми відразу там знову зберемося, а розводити антисанітарію та алкоголізм серед серця нашої столиці, тим паче того, що вже у крові - безвідповідально", - вважає Олег Магалецький. У протистояннях брав участь з самого початку революції.
"Наметове містечко вичерпало себе, не несе ніякої корисної функції ні для міста, ні для країни, - говорить російською киянин 24-річний Володимир Алаторцев. - Люди, які тут залишилися, псують обличчя цієї боротьби. Якщо потрібно буде влаштовувати новий Майдан - ми легко зробимо це заново".

Зараз ви читаєте новину «"Наша відповідь Кличку: "Поганому танцюристу Майдан заважає", - активісти не збираються покидати Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути