Ексклюзиви
субота, 06 серпня 2011 13:00

Найсильніша за 5 років магнітна буря порушила радіозв'язок

Найсильніша за 5 років магнітна буря порушила радіозв'язок

Найсильніша за останні п'ять років магнітна буря почалася на Землі в ніч на суботу.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на фахівців лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН).

Буря почалася 5 серпня близько 21 години за київським часом, коли амплітуда коливання магнітного поля за кілька десятків хвилин зросла втричі. За словами вчених, останній раз буря подібної сили сталася в ніч на 15 грудня 2006 року після серії спалахів вищого класу потужності останньої серії минулого сонячного циклу. За даними на полудень суботи, обурення повільно спадає, але буря триває досі.

У лабораторії уточнили, що буря мала планетарний характер і була зафіксована усіма магнітними обсерваторіями. Вчені відзначили, що подія була несподіваною і не прогнозувалася ні одним з центрів космічної погоди: зараз рівень сонячної активності слабкий, на тлі чого така магнітна буря - рідкість.

Як пише DELFI, потік заряджених сонячних частинок, що досяг Землі, призвів до того, що північне сяйво в п'ятницю ввечері спостерігалося не тільки на півночі Скандинавії, де це звичайне явище, але і помітно південніше - в Данії, Німеччині та Латвії. Крім того, повідомляється про деякі порушення в радіозв'язку.

За даними ЗМІ, потужнішою за цю магнітну бурю була тільки одна, що відбулися 11 вересня 2005 року, коли 50-годинні зміни магнітного поля призвели до відключення зв'язку в багатьох районах Північної Америки та різкого зниження точності супутникової навігації.

Зараз ви читаєте новину «Найсильніша за 5 років магнітна буря порушила радіозв'язок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути