понеділок, 28 січня 2013 13:11

На Закарпатті масово різали свиней
32

Фото: Фото: Павло Пламарчук

У суботу, 26 січня у селі Геча Закарпатської області пройшов фестиваль гентешів (місцева назва різників свиней). До участі в ньому долучилися 26 команд із України, Угорщини та Сербії. Кожна із них на швидкість мала заколоти та розібрати свиню. Потім із м'яса та сала приготувати на відкритій польовій кухні різні страви. За участь у фестивалі із різників брали вступний внесок по 400 гривень із команди.

"Цього року я встановив новий рекорд, - розповів Павло Бідзіля. - Заколов свиню та розібрав тушу за 8 хвилин. Минулого року на це витратив 13 хвилин. Наразі є найшвидшим серед усіх. Насправді професії різника ніхто не вчить. Вона передається спадково від батька до сина. Бо шкіл таких немає. А хоч навчитися, то ходи з різником і дивися, помагай йому. За день можу вісім свиней зарізати. Люди переважно м'ясом та салом платять. Хто має гроші то дає 120 гривень."

Після того як свиней почистили та розібрали із них готували різні традиційні закарпатські та угорські страви. Кожна із команд готувала у великих казанах бограч. Миску із ним продавали за 20 гривень. Також можна було скуштувати смажені стейки, шашлики, ребра, гурку, кровянку, ковбаси, гуляш.

"Ми свиню купляли тут на місці, - розповів один із учасників фестивалю учасник Едуар Татуревич. - За місяць до фестивалю замовили її у місцевого фермера. Заплатили 23 гривні за кілограм живої ваги. Свинка заважила 115 кіло. Страви приготовлені на відкритому вогні та ще й із свіжозаколотої свинини є неймовірно смачними. Найбільш цінною є шия свині. Її використовують для шашлику, гуляшу. Це м'ясо дуже ніжне."

Як розповів один із суддів свиней вбивають старим способом — прямим ударом ножа у серце або шию. Це свідчить про майстерність різника вбити тварину одним ударом. Проте під час такої процедури свиня зазнає великих мук. В Європі вже давно цих тварин вбивають пострілами зі спеціальних пістолетів увісні.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті масово різали свиней». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути