пʼятниця, 11 червня 2010 17:07

На Волині знайшли унікальний середньовічний шинок (ФОТО)
5

Загальний вид розкопу (шинка)
Піч для опалювання приміщення у шинку
Піч для приготування їжі у шинку

На території села Шепель Луцького району археологи знайшли корчму XVI-XVII століть. На Волині така знахідка трапилася вперше. До цього подібні корчми знаходили лише в Запорізькій та Дніпропетровській областях.

"Перша згадка про городище Київської Русі датується 1097 роком. Городище фіксується як домонгольське, тобто це значить, що воно було зруйноване під час навали монголо-татар у 1240-1242 роках," – розповів науковий співробітник ДП "Волинські старожитності", начальник експедиції у Шепелі Віктор Баюк.

Досліджена частина споруди має розміри 8 на 5 метрів. Для тих часів це просто величезна будівля. Вона мала кілька зон: для приготування їжі, де була піч. Був також зал, де стояла піч з кахлями: кахлі на той час – це дороге задоволення. У третій частині були столи та "барна" стійка. Тут виявили багато стовбових ям, власне за якими і визначили, що це зал, де споживали їжу.

У ті часи біля корчми стояв середньовічний замок із купою шляхтичів. Це пояснює, чому корчма діяла саме тут, адже багаті жителі замку часто могли собі дозволити перехилити в ній чарку.

Раніше на околицях Шепеля археологам уже траплялися різноманітні сувеніри. Зокрема, вони знаходили тут неолітичні споруди, готські споруди, а також яму зубрицької культури ранніх слов'ян.

Gazeta.ua

Фото: Волинські новини, ДП "Волинські старожитності"
Зараз ви читаєте новину «На Волині знайшли унікальний середньовічний шинок (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути