понеділок, 29 березня 2010 17:32

На стінах форту знайшли написи в"язниці гестапо (ФОТО)

У Варшаві на одній із стін камери у лівому крилі форту "Люнета Варшавська" знайшли кілька історичних написів. Тепер влада розмірковує, що робити зі знахідкою.

На стіні написано: "Ми тут поховані живцем", а над входом: "Бог благословить вас". На цегляній стіні зображені також хрести і сотні імен і дат. На стелі є кілька гачків. Історики гадають, що їх використовували для підвішування злочинців.

"Завдяки інформації, яка записана на стінах, можна простежити долю десятків ув"язнених. Здивований, що це виявили тільки тепер", - сказав експерт Кшиштоф Вельгус.

Під час Другої світової війни у лівому крилі форту була в"язниця гестапо. Історики припускають, що в кімнаті, де знайшли напис, був карцер. Вони вважають, що глибоко під землею можна буде знайти людські рештки.

"Написи стосуються, найбільш ймовірно, 1945-1948 років. На стінах можна побачити імена, дати, зашифровану інформацію, паролі і монограми", - сказав Вельгус.

Три роки тому форт купила одна інвестиційна компанія. Власники стверджують, що про історичні написи нічого не знали. Один з офіцерів охорони сказав, що про написи знали ще у 70-х роках. Але тоді говорити про них було небезпечно. Потім форт на певний час закрили. Нещодавно його виставили на продаж.

Форт "Люнета Варшавська" був побудований у 1849-1856 роках як оборонна споруда.

Gazeta.ua за матеріалами Gazeta.pl


Зараз ви читаєте новину «На стінах форту знайшли написи в"язниці гестапо (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути