вівторок, 15 лютого 2011 13:52

На Сонці стався найпотужніший спалах (ФОТО)

На Сонці стався найпотужніший спалах у новому році. Про це повідомляє Лента.ru з посиланням на НАСА.

Спалах відбувся 13 лютого. Його джерелом стала пляма за номером 1158 (Фото 2). Вона розташована у центрі диска трохи нижче сонячного екватора. Спалах супроводжувався потужним викидом випромінювання в діапазоні від радіо- до рентгенівських хвиль. Орбітальна обсерваторія NASA SDO (Solar Dynamics Observatory - обсерваторія з вивчення сонячної динаміки) окремо зафіксувала процес в ультрафіолетовому діапазоні. Зараз пляма 1158 швидко зростає.

Апарати NASA STEREO-A і STEREO-B також показали, що під час спалаху стався порівняно невеликий викид речовини сонячної корони. Згідно з прогнозами, частинки, які летять від Сонця, досягнуть земної атмосфери 15 лютого. На низьких широтах можна буде спостерігати полярні сяйва.

Зовсім недавно вчені отримали можливість одночасно спостерігати обидві півкулі Сонця. Апарати STEREO 6 лютого  розташувалися точно один напроти одного по обидва боки від світила.

Зараз ви читаєте новину «На Сонці стався найпотужніший спалах (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути