неділя, 21 жовтня 2012 18:05

На Рівненщині встановили перше в області погруддя Степану Бандері
11

Фото: Фото: Олена ВЛАСОВА

У неділю 21 жовтня в райцентрі Здолбунів Рівненської області відкрили погруддя герою України та провіднику ОУН Степану Бандері. Його виготовив із полімеру столичний скульптор Володимир Шолудько.

Гроші збирали благодійництвом. У місті оголосили збір пожертв на відкритий рахунок у банку.

"Досі на Рівненщині жодного знака Бандері не було, - каже здолбунівчанка Галина Мосійчук, 72 роки. – Хоч пару гривень із пенсії та послала, ще й діда свого розкрутила. Кажу йому – ти помреш, а він стоятиме. Не важливо – гарний вийшов пам'ятник чи не дуже, але ж перший!"

Кажуть, погруддя обійдеться громаді у майже 55 тисяч гривень. Більшу частину коштів автору скульптури вже передали, от кілька тисяч ще винні.

Скульптуру встановили з ініціативи місцевих депутатів. Близько року на громадських слуханнях не могли вирішити, де обрати місце. Врешті зупинилися на скверику біля Будинку побуту, що на вулиці Шкільній.

"То не є центр міста, але теж незле. Місце непогане – тут поруч є автобусна зупинка, з дороги добре буде видно. Хтось зупиниться та й помолиться, - перемовляються в натовпі. – Мій сусід не пішов – каже, нащо бандиту ще якісь пам'ятники ставити? Посварилися з ним цього ранку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший на Рівненщині пам'ятник Бандері встановлять у день Незалежності

На відкриття пам'ятника зійшлося понад 400 людей. Переважно це пенсіонери, пластуни, упівці та прихильники політичних партій. Один із запрошених священиків навіть попросив агітаторів прибрати з мітингу прапори з символікою, однак його прохання проігнорували.

"Доки нація не визнає своїх героїв – у нас не буде добробуту матеріального. Бо спочатку духовне, а вже потім ковбаса. Обирати треба серцем і розумом, а не шлунком", - каже на відкритті ієромонах Нифонт, настоятель та єдиний житель чоловічого Свято-Воскресенського монастиря на могилах українських повстанців на Гурбах, що за 28 кілометрів звідси.

Його підтримує упівець Василь Кирилюк, учасник Гурбенського бою 1944-ого року – найбільшого військового протистояння українських повстанців та бійців НКВС.

"Скільки нас сьогодні тут зібралося – те і є добре. Шкода, що не більше – треба молодь виховувати в повазі до минулого. Наскільки знаю, Бандера у перекладі з іспанської означає "прапор", - додає Кирилюк. – Отак і Степан був прапором національної ідеї, не боявся смерті чи тортур. Страх – він може будь-кого поставити на коліна, а Степан вистояв".

Серед натовпу про всяк випадок чергувало кілька міліціонерів, однак відкриття пам'ятника обійшлося без скандалів.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині встановили перше в області погруддя Степану Бандері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

586

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути