пʼятниця, 15 січня 2010 08:52

На Гаїті блокують вулиці горами трупів (ФОТО)

Санітарна ситуація на Гаїті після руйнівного землетрусу набуває катастрофічного характеру через трупи, що розкладаються, і відсутність медичної допомоги.

Терпіння населення острова закінчується, люди зневірилися дочекатися допомоги і влаштовують акції протесту, зводячи барикади з трупів. Аеропорт Порт-о-Пренса не справляється. До повідомлень про його перевантаженість додалася невтішна інформація про обвалення башти управління польотами, повідомляє РИА "Новости".

"Санітарна обстановка посилюється тим, що влада не справляється з похованням трупів, які сотнями продовжують знаходитися на вулицях. І це не дивлячись на те, що в четвер було поховано п"ять тисяч загиблих жителів столиці", - повідомив посол Мексики на Гаїті Еверардо Суарес.

Він відзначив, що ситуація на Гаїті з кожним днем погіршується через відсутність води, електроенергії, медичної допомоги.

Як повідомляє агентство The Associated Press, на вулицях зруйнованих міст панує анархія. Не дивлячись на те, що в місті багато поліції, ситуація важка, в руїнах панують мародери.

Жителі столиці Гаїті, за свідченням очевидців, заблокували дороги тілами загиблих від землетрусу, вимагаючи прискорити надання допомоги, повідомив журналістів фотограф журналу Time Шоль Шварц. За його словами, щонайменше дві дорожні загороди з тіл і каменів було споруджено в діловій частині Порт-о-Пренса.

В четвер на Гаїті почала прибувати обіцяна гуманітарна допомога. Літаки з Китаю, Франції, Іспанії і США з командами рятувальників і вантажем їжі і медикаментів на борту змогли приземлитися в аеропорту Порт-о-Пренса, що теж постраждав від землетрусів.

Проте незабаром влада Гаїті попросила США й інші країни не направляти поки літаки з гуманітарною допомогою в столичний аеропорт у зв"язку з його перевантаженістю. Так, через нестачу необхідного устаткування розвантаження одного літака з Китаю зайняло шість годин.

Адміністрація федеральної авіації США ухвалила рішення тимчасово припинити польоти на Гаїті. Велика частина літаків з вантажем з гуманітарною допомогою знаходиться в аеропорту, оскільки не вистачає транспортних засобів для їхнього перевезення.

Лікарі, які починають прибувати на острів, констатують, що в найближчу добу може різко збільшитися кількість інфекційних захворювань. Тіла загиблих лежать прямо на вулицях, там же допомоги чекають поранені, а їх - близько трьох мільйонів осіб. В умовах, коли в країні зруйновані майже всі лікарні і медичні установи, надати допомогу всім і вчасно неможливо.

Нагадаємо, в ніч на 13 січня на Гаїті стався найбільший за останніх 200 років землетрус. За даними уряду Гаїті, число жертв землетрусу може досягати півмільйона осіб. Десятки тисяч жителів столиці цієї карибської держави досі пір залишаються під завалами, розбирати які доводиться вручну.

Фото: Reuters, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «На Гаїті блокують вулиці горами трупів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути