субота, 07 липня 2012 18:42

На Донеччині під час святкування Івана Купала танцювали еротичні танці
22

На Донеччині святкували Івана Купала
Фото: Фото: Тетяна Заровна
Дівчата плели собі вінки
У село Гринівка з'їхалися понад 300 гостей з області
Юні дівчата пускали по річці вінки
Виступили місцеві творчі колективи

На Донеччині відроджують стародавні традиції. Учора ввечері в селі Дронівка (Артемівський район, Донецької області) на березі Сіверського Дінця пишно відзначили свято Івана Купала.

Дронівка - українське село. У ньому живе 460 людей. Є українська школа, де навчаються до 4-го класу. В ній - лише 10 дітей. Але на Івана Купала сюди з'їхалися близько 300 гостей з усіх навколишніх населених пунктів.

У заході були присутні елементи попурярної в піонерських таборах розваги "День Нептуна", головним персонажем якого став чи то Лісовик, чи то Водяний. Виступили також місцеві творчі колективи та районне керівництво. Також додали "циган" і бальні танці. Місцеві "відьми" запалили публіку дуже еротичним танцем.

Незважаючи на "радянську" режисуру, місцеві мешканці були дуже задоволеними.

"Коли мені було 14 - 15 років, як цим дівчатам, я була комсомолкою, і ми не знали інших свят, окрім 1 травня і 7 листопада. Я виросла в дитбудинку в Харківській області, сюди переїхала у 20 років, вийшовши заміж", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua 78-річна Ніна Іванівна Пузік з Дронівки.

Від душі пораділа і місцева молодь.

23-річні Ілона та Женя приїхали з міста Сіверська спеціально, щоб тричі стрибнути через купальське вогнище.

"Не розтиснули руки, значить будемо жити довго і щасливо", - поділилися молоді.

"У моїй юності Купала святкували потихеньку, без галасу, - поділилася 70-річна Віра Володимирівна із селища Ямпіль. - Є й інші відмінності. Зараз вінки сплели заздалегідь, а раніше стрибали із зібраною травою через вогонь і потім тільки плели з цієї трави вінок. Зараз вплітають у вінок квіти, які красивіші, а раніше у вінок обов'язково брали цілющі трави - ромашку, кропиву, полин, звіробій. Такий вінок був оберігом. Його для цього вішали над входом у будинок, щоб оберігав, щоб злі сили й хвороби не увійшли до житла до наступного Івана Купала. А ще якщо дитину замучили хвороби, його сорочечку спалювали у вогні. Адже купальський вогонь спалює всі хвороби".

"Ми заохочуємо такі етно-свята, щоб розвивати туризм - для любителів активного відпочинку можемо запропонувати прогулянки у дубовому лісі (тут є дерева, яким 300 років), і сплави по річці", - розповів начальник відділу культури з Артемівської райадміністрації Олександр Кучер.

Івана Купала - українське і слов'янське народне свято, яке відзначається 6-7 липня. Воно має язичницьке походження. Купало - язичницький бог земних плодів. Марена - другий обов'язковий атрибут - божество, яке морить людей голодом і хворобою, його зображують у вигляді опудала або дерева. Язичники вважали, що Івана Купала - важливий день в році, свято Сонця, яке пов'язане з літнім сонцестоянням. В ніч на Івана Купала молодь здавна збиралася у веселі компанії на берегах водойм: палила багаття, влаштовувала еротичні ігри, водила хороводи. Юні дівчата пускали по річці вінки, ворожачи на судженого, шукали квітку папороті, сподіваючись знайти успіх. Існує повір'я, що на Івана Купала можна знайти свою головну любов, а загадані бажання неодмінно здійсняться.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині під час святкування Івана Купала танцювали еротичні танці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути