неділя, 29 вересня 2013 21:13

На Донбасі жінка 23 роки не отримує пенсію, тому що "не потребує"

74-річна мешканка селища Курахівка (Донецької області) Зінаїда Петрівна Терпелюк скаржиться, що чиновники Пенсійного фонду не віддають її пенсію. Вона народилася в Луцьку, працювати почала з 17 років. На пенсію вийшла по пільговій категорії в 1989 році, на той момент працювала електрогазозварником.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

- Тоді моя пенсія становила 41 гривню 83 копійки. Рік я її отримувала, а потім мене викликають і кажуть: "Ми помилилися, ми тобі слали і за місцем роботи, і за місцем проживання, тому тепер будемо утримувати." Ну, думаю, добре, утримуйте. І все, з 1990 року перестала отримувати", - запевняє Зінаїда Терпелюк.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

На підтвердження своїх слів Терпелюк показує листування з управлінням пенсійного фонду. Чиновники запевняють, що в 1992 році Терпелюк добровільно відмовилася від пенсії. "У 1995 році узв'язку з тривалим неотриманням пенсії особовий рахунок був закритий і списаний в архів". Надалі за пенсією Терпелюк звернулася в 1997 році і "заявила, що не отримувала пенсію, оскільки не потребувала її". Як стверджують фахівці пенсійного управління Селидівського району Донеччини, сума боргу за 1994-1997 роки була вислана Зінаїді Терпелюк поштовим переказом. Але переклад Терпелюк отримати відмовилася і їй перестали нараховувати пенсію. У 2000 році Терпелюк знову звернулася за виплатою, їй перерахували пенсію за період 1997-2000 рік. Але пенсіонерка знову не прийшла за переказом і її особовий рахунок закрили вдруге. "Нараховані суми пенсії, не затребувані своєчасно, виплачуються за минулий час не більш як за 3 роки перед зверненням за поновленням пенсії", - стверджують чиновники.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

Пенсіонерці пропонують в черговий раз звернутися із заявою про відновлення пенсії, але Зінаїда Петрівна відмовляється.

- Вимагаю, щоб віддали борги за всі роки, а якщо написати заяву на поновлення, тоді мені чи знову запропонують шматок за три роки, або почнуть нараховувати з дати заяви, - вважає Зінаїда Терпелюк.

Щоб не померти від голоду, бабуся працює прибиральницею. Дітей, чоловіка і близьких родичів вона не має. Звернулася в обласну парторганізацію ВО "Батьківщина", щоб їй допомогли добитися належних за законом виплат.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

- Людині зобов'язані нараховувати пенсію, навіть якщо вона, припустимо, відмовилась отримувати, пенсія все одно нікуди не дівається і повинна накопичуватися, - коментує правозахисник Вадим Черкас. - Припустимо, пенсіонерка не отримала переказ із якоїсь причини, у такому разі її гроші мають повернутися і лежати на депозиті. Для припинення нарахування пенсії потрібно або щоб людина померла, або щоб суд визнав його безвісти відсутнім - інших варіантів немає. До нас двічі зверталися за допомогою люди, у яких вкрали їх пенсію за ті кілька років, поки вони перебували за кордоном. З'ясувалося , що хтось із працівників пошти за змовою з працівниками пенсійного фонду розписувався у відомості і отримував цю пенсію. А є й зворотні приклади - коли людина померла, а хтось розписується за нього як за живого. Все це узаконені способи розкрадання бюджетних коштів. Можливо, і в ситуації пенсіонерки Терпелюк відбувається щось подібне. Пенсійний фонд зобов'язаний нараховувати пенсію незалежно від того, потребуєте її чи ні."

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі жінка 23 роки не отримує пенсію, тому що "не потребує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути