середа, 24 квітня 2013 09:37

На Черкащині курсуватимуть електроавтобус та електротаксі

Таксі з двигуном, що живиться електрикою з'явиться у Звенигородці Черкаської області. Автомобіль належить місцевому автопідприємству. Керівник АТП Юрій Слинько каже, що ідея виникла в нього півроку тому.

"Захотів узнати, що таке електромобіль, як правильно його експлуатувати, – каже Юрій Григорович. – Тепер зможемо економити на пальному. Вирішив замовити авто з Німеччини, бо в нас можна купити електрокар лише китайського виробництва. Китайцям не надто довіряю."

Підходящу машину знайшли у Німеччині. На шестирічного француза "Сітроен Саксо", на електротязі, витратили майже 7 тисяч доларів.

"Цей автомобіль був на нікель-кадмієвих батареях, ми ж їх замінили на найкращі, які зараз тільки є – літієві. Замовляли їх з Чехії, – говорить керівник. – По-перше, вони легші за попередні, по-друге, працюють без "ефекту пам'яті". Їх не обов'язково повністю розряджати, щоб потім зарядити. Батареї вистачить на десять років експлуатації. Через три тисячі циклів ємність батарей упаде на 80 відсотків, але вони все одно зможуть працювати й далі."

Літієві батареї сьогодні найдорожчі. Під капотом іномарки встановлено 40 акумуляторів, кожен з яких коштує 150 доларів. Тобто увесь цей комплект коштує шість тисяч доларів.

Зовні машина не відрізняється від звичайної. Хіба що має роз'єм для зарядження від електромережі замість бензобаку. Жодних спеціальних засобів, аби заправитися, не потребує і може живитися від будь-якої розетки на 220 вольт. На відміну від двигуна внутрішнього згоряння, електродвигун дуже тихий і на міських дорогах його майже неможливо почути.

"Це незвично, бо їжджу на звичайній машині і мені подобається чути звук мотора, - зізнається Юрій. – Чув, що в деяких країнах хочуть увести закон, який змушуватиме власників електромобілів обладнувати їх пристроєм, що відтворюватиме звук двигуна, аби пішоходи могли чути наближення машини."

В салоні відсутня коробка передач. Максимальна швидкість складає 100 кілометрів на годину.

"Якщо зняти обмежувач, то поїде дещо швидше", – каже керівник.

Для далеких подорожей електромобіль не розрахований, бо енергії вистачає на 100-150 кілометрів, а спеціальних заправок, окрім однієї в Києві, ще немає.

"Авто економне, бо не потребує бензину, заміни масла, - перераховує плюси Слинько. – Якщо заряджати чотири години, батареї візьмуть по чотири кіловати за одну годину. Дванадцять кіловат коштуватиме близько трьох гривень. Багато хто каже, що такі машини не пристосовані до наших доріг і наших морозів. Це стосується "китайців", а наш "француз" спокійно зможе їздити районом і витримувати низькі температури."

Зупинятися на одному електрокарі Юрій не хоче. За тиждень із Німеччини має приїхати інший. Окрім легкових авто, у Харкові для Звенигородського АТП під електрику вже переобладнується "Еталон" на 30 місць.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині курсуватимуть електроавтобус та електротаксі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути