понеділок, 23 березня 2015 20:01

Ми знаємо, як наблизити перемогу — активіст

Ми знаємо, як наблизити перемогу — активіст
В'ячеслав Богуславський

Незалежна Україна пережила вже кілька революцій, а корупції й реформам краю не видно. Останній Майдан вкотре довів — українці здатні самостійно вирішувати власні проблеми й проводити рішучі зміни у країні. Шляхів реалізації безліч. Одним із них поділився співкоординатор громадської ініціативи "Україна — це я" В'ячеслав Богуславський.

Що собою являє ініціатива "Україна — це я"?

Громадська ініціатива "Україна — це я" стала логічним продовженням Майдану. Ми всі зустрілися на Революції гідності. Ми тоді зрозуміли, що у нашої країни з'явився реальний шанс змінити державну систему.

"Україна - це я" - горизонтальне утворення, спільнота людей, куди входять різні активісти: від праворадикального "Білого молота" до лівих молодіжних організацій. Наше гасло: все, що відбувається в країні, залежить виключно від нас.

Адже Україна — це зона особистої відповідальності кожного. І ті люди, ті "я", які це розуміють, якраз і входять до складу нашої ініціативи.

Ми некомерційний проект і не плануємо йти в політику, яка перебуває в такому брудному стані, як сьогодні. При цьому ми набуваємо форми нового політичного руху, але це буде політика нового типу. Нас не цікавлять посади або якісь преференції. Ми хочемо послужити Батьківщині. Наш Майдан продовжується. Наша єдина мета — зміна системи у країні.

Як Ви ставитеся до ідеї проведення нової революції — Майдан 3.0?

Наша ініціатива аналізує ситуацію в країні і усвідомлює той рівень розчарування, який зараз панує серед громадян. Водночас, ми вважаємо, що третій Майдан стане аналогом кривавої революції 1917 року, що ні до чого хорошого не призведе. Адже жодних планів і чіткого бачення того, що буде після чергового кровопролиття, ні в кого немає.

Так, принципово ми не проти Майдану, ми самі "майдануті". Ми просто проти безглуздих рухів. Тим більше в нинішній ситуації ще одне криваве протистояння абсолютно не правильне. "Україна — це я" закликає залишатися конструктивними. Останній Майдан не завершено — ми не досягли своїх цілей. То про який третій Майдан може йтись?

Як Ви оцінюєте війну на сході України?

Здійснено величезну кількість помилок через боягузтво і некомпетентність.

Водночас, ця війна пояснила багато речей, які раніше були не зрозумілі. Вона підняла український народ, адже її веде саме він. Якби не прості українці, то Путін зі своїми товаришами вже давно би сидів у Києві, а ми були б у партизанському русі.

Більше того, ця війна підняла нагору проблеми сучасного світу. Ми бачимо, як поводять себе Європа, Росія, США. І ми починаємо розуміти, хто - наш друг, а хто - наш ворог. Але найголовніше — ми розуміємо, що ніхто крім нас. Якщо ми самі не запропонуємо нові правила, згідно з якими будемо успішно розвиватися, ніхто за нас це не зробить.

Так, жахливо, коли на сході гине цвіт нації. З іншого боку, у 91-му році ми не до кінця усвідомили, яке щастя нам привалило, що ми отримали незалежність. Тепер ми платимо за неї божевільну ціну.
Зараз "Україна — це я" організовує у всіх куточках країни громадські акції із збору коштів на підтримку наших воїнів на передовій.

Які Ваші прогнози найближчих подій в Україні?

Ми бачимо кілька сценаріїв розвитку подій.

Сценарій перший — третій Майдан. Це знову кров, розкол суспільства. Хтось новий приходить до влади без команди і зрозумілої програми зі старою системою координат.

Сценарій другий — військовий переворот. Це знову ж таки приведе до розколу, до розстрілу стадіонів із незгодними. Світ у такому разі відвернеться від нас. Цим обов'язково скористається Путін.

Сценарій третій — все залишається, як є. І хоча у нинішньої влади є всі важелі для того, щоб провести зміни в країні, вони не відбуваються, і всі продовжують красти. У такому випадку, влада чітко розуміє, що у неї залишилося небагато часу для того, щоб накрасти якомога більше і в будь-який момент втекти якщо не у Ростов, то у Баден-Баден.

Так, зараз є в Раді нормальні хлопці, які працюють, але стара система продовжує тиснути. Вона налаштована на одне — красти. Тому який би реформатор не зайшов у владу, його відразу оточують і топлять, або він сам потихеньку втягується і стає корупціонером.

Але незважаючи на ці песимістичні варіанти, я впевнений, що ми у будь-якому випадку переможемо. Адже добро завжди перемагає зло. Ми будемо боротися до кінця, скільки б сил для цього не знадобилося. Україна буде неподільною, цілісною державою.

Яким чином плануєте наблизити перемогу?

За допомогою інструменту проведення Національних установчих зборів. За такого підходу у нас не з'являться якісь незрозумілі "мойсеї", які почнуть показувати, куди нібито всім краще йти. Проводячи Національні установчі збори, ми ініціюємо співтворчість, разом думаємо над тим, як ми повинні жити і за якими правилами. Це величезна народна сила, яка йде знизу.

Ми розробили методологію, згідно з якою люди свідомо будуть підходити до вирішення нагальних питань: яка повинна бути медицина, якими мають бути суди тощо.

Наша ініціатива, використовуючи досвід інших країн, розробила методи, які усувають маніпуляції. До речі, і в США, і в Росії вищими законодавчими органами вказані саме установчі збори. Тому якщо українці хочуть організувати щось подібне своє, а хтось проти, ми ставимо дуже просте запитання: "Чому вам можна, а нам ні?"

Ми діємо у правому полі і відкриті для всіх. Національні установчі збори — це прояв народовладдя. У нашій країні має з'явитися мотивація будувати, а не мотивація красти. Зрозумійте, цей пароплав вже прогнив, його жеруть терміти. Я не розумію, навіщо нам на ньому наводити лиск, якщо необхідно побудувати просто нове судно.

Ми плануємо розробити відповідний законопроект і винести на референдум питання: чи приймається рішення установчих зборів як законодавчий акт?

Наш народ гідний кращого життя, і він може сам його для себе створити шляхом проведення Національних установчих зборів. Громадська ініціатива "Україна — це я" ініціює цей процес. Плануємо здійснити його протягом двох років.

Зараз ви читаєте новину «Ми знаємо, як наблизити перемогу — активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути