пʼятниця, 29 травня 2015 14:38

Мін'юст провів "рейд" по столичних реєстраторах

Мін'юст провів "рейд" по столичних реєстраторах

Керівництво Мін'юсту провело рейд по центрах надання адмінпослуг. В рамках рейду перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова відвідала три центри надання адмінпослуг – у Деснянському, Подільському і Солом'янському районах Києва.

Вона поспілкувалася з людьми в чергах, розповіла їм про можливість одержання ключових документів за допомогою онлайну-сервісів, роздала інформаційні флаєри Мін'юсту, вислухала претензії, перевірила роботу реєстраторів і керівників центрів.

"Головна мета – своїми очима побачити, що відбувається з чергами після того, як був продовжений термін подачі Форми 4, порівняти, як в різних місцях інформують громадян про те, що цю форму комусь взагалі вже не потрібно подавати, що продовжений термін, що можна багато важливих документів отримати онлайн", - розповіла Севостьянова.
Вона порівняла умови і підходи до інформування в різних центрах. "У деяких районах складно навіть стенд знайти, щоб зрозуміти, де тут реєстратор. Можна було б краще працювати, щоб інформувати про екстериторіальність. Десь працює електронна черга, а десь все ще на папері формують список у 200 чоловік і роблять перекличку", - відзначила замміністра.

Користуючись тим, що не всі підлеглі знають її в обличчя, Севостьянова поглянула, як реєстратори в принципі ставляться до людей. "Порівняно з попередніми перевірками ситуація покращала, оскільки раніше взагалі було хамство. Крім того, деякі центри по графіку повинні починати роботу з 9.00, а самовільно вирішують, що їх робота почнеться о 09.30", - відзначила вона.

Також вона підкреслила, що і черги стали меншими. "У останні дні подачі форми 4, коли громадяни ще не знали про продовження, в черги записувалися по 500-600 чоловік. Був ажіотаж. Зараз в чергах 50-100 чоловік", - розповіла Севостьянова.

Черги з приблизно однакової кількості людей спостерігалися в усіх трьох центрах, вибраних для рейду, разюче відрізнялися умови очікування для людей і підхід до роботи реєстраторів.

"Ми контролюємо процес роботи наших реєстраторів, знаємо про те, що черги все ще залишаються, особливо була напруга у зв'язку з подачею форми 4, тому був ухвалений закон про продовження терміну подачі документів до 4 місяців, щоб зменшити кількість людей в чергах. Також створені онлайн-сервіси, щоб більшість виписок, довідок і витягів можна було отримати вдома онлайн через сайт new.minjust.gov.ua, і не треба було стояти в чергах", - роз'яснила перший замміністра.

Вона також висловилася за необхідність швидкого прийняття Верховною Радою законопроектів, що передбачають децентралізацію сфери адмінпослуг. "З першого дня, коли закон набере чинності, 7 тисяч нотаріусів дістануть можливість виконувати всі ці функції. Це означає для реєстраторів, що вони втрачають будь-яку можливість отримати якісь хабарі, тому вони будуть не єдиними, хто виконуватиме функцію реєстрації", - розповіла вона.

"Ми чекаємо, що місцеві органи влади отримають цю функцію з 1 січня наступного року, а нотаріуси – відразу після набирання чинності закону. Сподіваємося, що парламент встигне проголосувати законопроект у другому читанні для того, щоб, можливо, вже до кінця літа ми змогли активно передавати цю функцію нотаріусам і акредитованим банкам", - проінформувала вона.

Зараз ви читаєте новину «Мін'юст провів "рейд" по столичних реєстраторах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути