Ексклюзиви
субота, 12 жовтня 2013 17:28

"Ми морально готувалися - ми купували наряди" - Людмила Янукович закрила балетний фестиваль
23

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Гала-концерт, що завершує програму XX фестивалю "Зірки світового балету" пройшов учора в Донецьку. Концерт тривав п'ять годин при повному аншлагу.

Відомі танцівники з Росії, України, Китаю, Японії, Німеччини, Казахстану, Болгарії виконали на сцені "Донбас опери" свої кращі номери. Але особливо тепло зал вітав сина худрука "Донбас опери" - Андрія Писарева (Національна Опера України), Лі Ян і Мэн Лінг Лінг (з Китаю) та танцюристів "ТАКАН-Балета"(Японія).

Японці під класичну музику показали циркову акробатику та справжнісінький брейк-данс. А ветерани сцени Микола Цискаридзе та Ілзе Лиепа цього разу дивували зануренням в ретро.

Москвичі представили одноактний балет "Післяполудневий відпочинок фавна", прем'єра якого в 1912 році в Парижі викликала скандал - прем'єру обсвистали. Наближені до оригінальних декорації та костюми сподобалися глядачам, але не звична хореографія Вацлава Нижинського - без стрибків та танців - викликала прохолодну реакцію.

Колишній прем'єр Великого театру та педагог Микола Цискаридзе за кулісами розповів, що поступив в магістрат, вивчає юриспруденцію. Особливо налягає на трудове законодавство. У липні Большой театр розлучився з Цискаридзе після черги гучних скандалів. Одночасно був звільнений і директор театру Анатолій Іксанов, з яким Цискаридзе вів принципову війну.

Великий танцівник багаторазово викривав театральну корупцію, говорив про цькування, якому піддають талановитих артистів, неугодних адміністрації. Після звільнення Цискаридзе в Москві не приховували причини - йому не варто було "виносити сміття з хати". Схоже, геніальний артист зробив висновки і тепер не виступає з критикою. За його словами - дає поради колегам, як не бути обдуреними при складанні контрактів.

- Як ви пережили розлучення з Большим?

- Та не переживав я! - вигукнув Цискаридзе, закриваючи тему.

- Це Большой переживає, - прокоментувала помічниця метра, натякаючи, що Цискаридзе все ще має деякі шанси на роботу з Большим, який він сам вважає театром № 1 у світі.

- Я звертав увагу на вчорашніх зірок, які з екранів не сходили, але щось траплялося в їх житті, вони зникали на півроку і потім цих людей вже практично ніхто не пам'ятав. У кожному часі є свої закони, і ми повинні це враховувати... - сумно сказав Микола Цискаридзе.

Він також повідомив, що зараз у балеті немало людей, яких "розкрутили за гроші".

- Але я таких учнів до себе не беру, - сказав метр.

Цього вечора артистам аплодували Людмила Янукович та багато представників політичного бомонду.

Закриваючи фестиваль, дружина Президента розповіла глядачам про те, як 20 років тому почалося її захоплення балетом. Театр пані Янукович "повадилася відвідувати", завдяки дружбі з народним артистом України Вадимом Писаревим. А незабаром - стала почесною опікункою міжнародного балетного фестивалю.

- Ми трішки були далекі, навіть не трішки... Ми далеко були. А вони нас привчили, закохали у балет. Ми морально готувалися... Ми купували наряди. Я говорю: "Так... Хто цей раз приїжджає"? Це усе, звичайно, завжди знав Вадим. Звичайно, завжди говорив мені, і я там далі вже... звичайно, інформацію передавала. Дорогі мої, хто тут тільки не танцював! Хтось старший, хтось молодший, які артисти тут виступали!. З різних країн і континентів. - ділилася спогадами перша леді.

Людмила Янукович побажала здоров'я артистам, організаторам і спонсорам, виразив надію, що 20-й фестиваль не стане останнім.

Зараз ви читаєте новину «"Ми морально готувалися - ми купували наряди" - Людмила Янукович закрила балетний фестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути