понеділок, 12 жовтня 2015 12:00

Міжнародна група більше не намагається створити трибунал ООН щодо МН17

Міжнародна група більше не намагається створити трибунал ООН щодо МН17
Фото: Reuters

Країни, що входять до міжнародної слідчої групи (Австралія, Нідерланди, Малайзія, Бельгія та Україна) з розслідування аварії малайзійського Boeing в Україні, припинили зусилля щодо заснування міжнародного трибуналу на підставі рішення Ради безпеки ООН.

Нині вони обговорюють альтернативи, заявив в інтерв'ю "РИА-Новости" посол Нідерландів в Москві Рон ван Дартел.

"Росія дуже чітко заявила про свою позицію за допомогою вето. Це кінець зусиль із заснування трибуналу, і тепер ми шукаємо альтернативи йому", - сказав дипломат.

За його словами, сьогодні ці варіанти обговорюються між країнами, що входять до міжнародної слідчої групи. Серед цих альтернатив посол назвав розслідування в рамках Міжнародного кримінального суду (МКС), а також проведення міждержавного суду країн міжнародної слідчої групи.

Він підкреслив, що на даний момент "безумовного пріоритету" серед цих варіантів немає, оскільки обговорення цього питання між партнерами триває. У вересні минулого року Нідерланди опублікували попередню доповідь про катастрофу, що підтвердила, що літак розвалився в польоті через "структурні пошкодження, викликані зовнішнім впливом численних високоенергетичних об'єктів". Проте джерело цих об'єктів встановлено не було.

Остаточні висновки технічної експертизи оголосять в цьому місяці. У команду слідчих під керівництвом Ради безпеки Нідерландів входять представники України, Малайзії, Австралії, Росії, США і Великобританії. У свою чергу Верховна Рада 15 липня прийняла проект закону про ратифікацію угоди між Україною та Нідерландами про продовження до 1 серпня 2016 терміну дії договору про міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року.

Росія 29 липня застосувала право вето, заблокувавши проект резолюції, представлений від імені групи країн, які проводять розслідування авіакатастрофи (Австралія, Нідерланди, Малайзія, Бельгія та Україна) зі створення міжнародного трибуналу. За ухвалення документа проголосували 11 членів СБ, Китай, Венесуела і Ангола утрималися. У голосуванні брали участь п'ять постійних (Росія, США, Британія, Франція, Китай) і десять непостійних (Ангола, Венесуела, Йорданія, Іспанія, Литва, Малайзія, Нігерія, Нова Зеландія, Чад і Чилі) членів ради.

Боїнг-777 Малайзійських авіаліній рейсу МН17 Амстердам-Куала-Лумпур розбився над Донецькою областю 17 липня 2014. Всі 298 людей на борту загинули. Більшість пасажирів були громадянами Нідерландів, тому ця країна очолює міжнародне розслідування.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародна група більше не намагається створити трибунал ООН щодо МН17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути