пʼятниця, 18 жовтня 2013 14:12

Львівський пенсіонер проплив на весловому човні два океани
8

Фото: Фото надані Павлом Рєзвим

Львівський геолог, пенсіонер Павло Рєзвой подолав на весловому човні близько 10 000 км океанських шляхів, а тривалість плавання самотужки – п'ять місяців. Він – третя людина в світі, яка подолала два океани. У віці 65 років на одномісному веслярському човні "Marion - Lviv" перетнув Атлантику за маршрутом острів Гомер - Барбадос. За 61 день пройшов близько 5500 км. Через травму сина-мореплавця підмінив його на переході через Індійський океан. На човні "Україна" подолав за 56 днів відстань 4618 км від Кокосових до Сейшельських островів. Увійшов до Книги рекордів Гіннеса в двох номінаціях - як найшвидший весляр, який перетинав Індійський океан, і як найстаріший весляр, що коли-небудь виходив в море.

74-річний Павло Рєзвой навчався на геологічному факультеті Львівського університету. Їздив з в експедиціями на Амур, Чукотку, Туркменістанський хребет, працював на родовищах розсипного золота в Африці. На пенсію вийшов у 52 роки через постійні відрядження в гірські райони. Зараз живе у Львові. Човен для переходу через Атлантичний океан йому тимчасово надав Лондонський гребний клуб "Вестмінстер". До назви жіночого імені "Marion" дозволили додати назву "Lviv". У човні був трюм, в якому можна спати, відсіки для провізії. Найдорожче обладнання - опріснювач води та GPS-навігатор, весла та сідло на колесиках, сонячні батареї, хатчі - люки, які автоматично задраюють вхід в трюм. Тоді львів'янин зайняв друге місце у міжнародній регаті.

"2004 р. я взяв участь у перегонах на одномісному весловому човні через Атлантичний океан. Мене мало хвилювали спортивно-екстремальні досягнення. Для мене – гірського геолога – це була можливість уперше дуже близько ознайомитися зі Світовим океаном. Про Україну мало хто знає там, де я був. Доводилося пояснювати, що це колишня частина Радянського Союзу. На Кубі зустрів чорношкіру жінку, яка навчалася в Одесі. Казала, що це найщасливіші роки її життя були", - розповідає Павло Рєзвой.

У вільний від ремонту човна час чоловік плавав з маскою біля островів.

"Підводний світ біля берега зачаровує. Через неоднорідність порід, які складають острів, берег під водою рясніє фантастичними гротами. Все це наповнене рибою всіх форм і кольорів. Два-три рази на тиждень до човна підпливали стада дельфінів. Дельфіни супроводжували мене хвилин тридцять і відпливали. На заході сонця майже щоденно перед човном як феєрверк злітали летючі рибки. Вони збирались у табуни за принципом – всі члени табуна повинні бути приблизно одного розміру. Великим рибам у табуні легше рятуватися від хижаків: корифен і тунців, а дрібним – від великих летючих рибок, родичів. Морські черепахи часто досить довго пливли за човном, мене постійно супроводжували спинороги – риби з шипом на спині. Кілька природних явищ у морі мені стоятимуть перед очима до кінця життя. В Атлантичному океану вночі у повний штиль, що буває надзвичайно рідко, була безмісячна ніч. Мій човен нерухомо стояв на воді. Зоряне небо відображалося у воді. Я відчув себе як у сфері, де мій човен - центр. Другий випадок - цвітіння планктону у морській воді. Я закидаю вудку, а леска спалахує фіолетом і сріблом. Риби, які припливають під човном відсвічують. Це явище називається біолюмінесце?нцією. Ще я бачив табун горбатих китів, що пропливав поряд із моїм човном", - розповідає мореплавець.

З 2009 року Павло Рєзвой мріє перейти Тихий океан. Для такої мандрівки треба значні кошти та спонсорська підтримка. Фізично чоловік готовий до тривалої подорожі.

Зараз ви читаєте новину «Львівський пенсіонер проплив на весловому човні два океани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути