четвер, 26 червня 2014 13:18

Квартирні шахраї наживаються на біженцях зі сходу

Квартирні шахраї наживаються на біженцях зі сходу
Фото:saltovka.kh.ua

Разом із зростанням числа біженців зі сходу в Україні зростає попит на оренду житла і активізуються шахраї. Приваблюють людей красивою картинкою квартири в оголошеннях і прийнятними цінами. Гроші беруть вперед, а орендаторів відправляють за помилковою адресою. Від такої афери в Харкові постраждали біженці з Луганська, які втратили останні 3 тис. грн. Шахраї гроші повертати відмовилися. Аналогічні випадки почастішали і в столиці. Покарати шахраїв не дозволяє підписаний орендатором професійно підготовлений договір.

"Вони юридично підковані. У передостанніх пунктах договорів вказують дрібним шрифтом, що надають інформаційну послугу. Гроші беруть не за квартиру, а за інформацію про неї. Так як це цивільно-правові відносини, людям потрібно звертатися в суд. У 2012-2013 роках таких випадків було багато. Зараз, мабуть, знову активізувалися", - кажуть у столичному главку МВС.

У Києві крім "договірних" шахраїв, орудують офіси-одноденки. "Мені показали фотографію квартири, але пояснили, що подивитися її зможу тільки після внесення застави. Я уважно прочитав договір оренди. Якщо квартира не підійде, заставу на 1,7 тис. грн - це половина вартості оренди, - домовилися, повернуть, - розповідає киянин Олексій. - Але за адресою мене ніхто не зустрів, а телефон агента виявився поза зоною. Через 40 хвилин очікування я зрозумів - мене кинули. Повернувся, а біля будинку - міліція і такі ж, як я. В офісі вже нікого не було". Експерти кажуть, шахраї заробляють таким чином від 10 тис. грн на день.

А в Криму звинувачують самих біженців. "Підписують договір оренди на тривалий термін, вносять аванс за місяць, а потім відмовляються взагалі платити, мовляв, вони біженці, і грошей немає. У мене зараз вже другий місяць живуть безкоштовно люди з східної України. В міліції сказали, що нічого не можуть зробити, тільки через суд", - говорить ріелтор з Сімферополя Ірина. Тому, за її словами, квартири на довгий термін намагаються здавати не всім біженцям.

Зараз ви читаєте новину «Квартирні шахраї наживаються на біженцях зі сходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути