понеділок, 20 лютого 2017 11:08

"Кришувати" незаконну забудову в столиці продовжують близькі до Партії регіонів люди

Автор: Еспресо.TV
 

Є ознаки того, що "естафету" будівельних афер, "пірамід" і корупції з рук колишнього керівника столичної державної архітектурно-будівельної інспекції підхопив нинішній головний архітектор Києва. Кияни і держава і далі втрачають десятки й сотні мільйонів доларів, які осідають у кишенях цинічних ділків і корумпованих чиновників. Зберігаються всі умови для створення нових масштабних спекулятивних схем на ринку житла.

Без води, світла і тепла - в таких умовах сьогодні живуть сотні людей, які свого часу вклали кошти в проекти будівельної піраміди "Укогруп" Анатолія Войцеховського. Якщо в афері "Еліта-центру" постраждало 1759 осіб, то в історії з будівництвами Войцеховського - десятки тисяч. Жертвами будівельної афери стали інвестори, які в різний час вклали кошти в квартири на сорока об'єктах у столиці. Афера тягнулася з 2004-го, однак тільки зараз правоохоронні органи звернули на неї увагу. З'ясувалося, що Войцеховський організував десятки фірм, які захоплювали ділянки землі і швидко зводили висотки. Квартири в будинках продавали нижче ринкової ціни. Це і приваблювало багатьох клієнтів. Однак у підсумку житло так і не добудовували, а жителі зведених секцій новобудов змушені мешкати без комунікацій.

Ключове в цій історії те, що міська влада на цю аферу дивилися крізь пальці, дозволяючи обманювати тисячі інвесторів. Очевидно, не за просто так. Щоб зрозуміти, чому в столиці могла з'явитися будівельна піраміда і чому найближчим часом така ж історія може повторитися, слід з'ясувати, хто ж дозволив Войцеховському провернути таку масштабну аферу.

"Епоха Кучера"

Дозвільні та реєстраційні послуги, а також консультації з будівництва, реконструкції та прийняття в експлуатацію об'єктів здійснює Державна архітектурно-будівельна інспекція України. Саме ця структура вирішує, чи давати дозвіл на будівництво, чи приймати зведену будівлю в експлуатацію, чи дозволяти діяльність офісів і ресторанів. І саме з ДАБК у Києві пов'язаний цілий ряд корупційних скандалів.

Один із найпомітніших фігурантів таких конфліктів - екс-глава інспекції в Києві Сергій Кучер. В галузі нерухомості він працює з 1998-го. Почавши з посади брокера з оренди та продажу квартир, він всього за п'ять років доріс до заступника голови правління ВАТ "НЕСТ" - "Нерухомість столиці" (з липня 2000-го по березень 2002 року), а згодом пішов у вільне плавання - директор ТОВ "ДІА Девелопмент", голова правління ВАТ "Компанія ДІБ", гендиректор девелоперсько-будівельної компанії "Новаполіс".

Першою гучною справою на ниві "освоєння" столичних земель для Кучера стала історія з дитячим садком у центрі столиці, на вулиці Пушкінській, 33А. Тоді Старокиївська райрада ніби передала ВАТ "ДІБ" будівлю садка. Причому компанія зобов'язувалася звести новий садок на вулиці Червоноармійській, 12Г. Правда, побудувати на цій ділянці нічого не можна в принципі - вона розташована прямо біля виходу з метро, там розміщені служби метрополітену і колектор електромереж. Згодом з'ясувалося, що насправді рішення про передачу дитсадка було підробкою, в 2005-му рішення про право власності на садок було анульовано.

І тоді Кучер, очевидно, вирішує отримати важелі впливу на подібні ситуації, ставши депутатом Київської міськради. На виборах 2006-го в списку "Блоку Кличка" забудовник отримав прохідний номер 7. Проте, ледве потрапивши до міськради, Кучер перейшов у фракцію Партії регіонів і став заступником голови постійної комісії Київради з питань земельних відносин. Немов за помахом чарівної палички, всі рішення судів, прокуратури та місцевої влади навколо спірного дитсадка по Пушкінській діяти перестали. Якби не протести місцевих жителів, будівлі вже б не було - її кілька разів намагалися знести. Очевидно, для нової висотки.

До речі, наслідки перебування Кучера в земельній комісії міськради кияни відчувають досі - за його участю було прийнято рішення про виділення земельної ділянки під будівництво скандального торгового центру на метро "Героїв Дніпра". Згодом Кучер вирішив замахнутися на крісло в парламенті, проте за списком Патії регіонів потрапити туди на виборах до Верховної Ради не зміг. Але без "хлібної посади" не залишився: після приходу Януковича до влади Кучера призначили начальником інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Києві. Головою ж інспекції став Олександр Рибак-молодший - син того самого одіозного спікера від ПР Володимира Рибака. Тісна співпраця з "регіоналами" і задоволення їх зростаючих матеріальних потреб стало одним із головних завдань Кучера на посаді.

У березні 2013 року голова ДАБК у Києві Сергій Кучер заявив про те, що понад 60 приміщень у столиці, серед яких ТЦ "Караван", "Магеллан" і "Ультрамарин", ряд ресторанів, готель "Президент", а також видавництво "Бліц-інформ" використовуються незаконно. Ніби документації немає, а значить офіційно вони в експлуатацію не введені.

На той час "Ультрамарин" працював уже майже десять років, а готель "Президент" взагалі був побудований ще в 1990-му і став останнім проектом радянського "Інтуриста". ЗМІ тоді писали, що таким чином Рибак-молодший нібито вимагає через Кучера хабара в розмірі від 200 до 500 тис. доларів від кожного з 60 фігурантів. Спроба нажитися на діючих об'єктах тоді не вдалася - суди відмовляли інспекції в задоволенні позовів, адже побудовані, наприклад, в радянські часи об'єкти навіть теоретично не могли відповідати сучасним нормам. Проте це не єдиний приклад тісної співпраці Кучера з представниками Партії регіонів в їх інтересах.

Експерти неодноразово називали Кучера правою рукою Рибака, без його санкції в Києві не міг з'явитися жоден об'єкт нерухомості. Він безпосередньо керував сектором ліцензування, управлінням якості будівництва об'єктів, сектором дозвільних документів (про введення в експлуатацію завершених об'єктів). Кучера, враховуючи близькість до Рибака-молодшого, називали навіть "смотрящим" за ДАБК не тільки в Києві і області, але і у всіх регіонах.

Суд йде

Але перемога Революції гідності обернулася не на користь чиновнику. У 2014-му слідчі СБУ порушили кримінальне провадження проти екс-глави Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександра Рибака і начальника інспекції в Києві Сергія Кучера. На думку правоохоронців, чиновники ввели протиправний механізм реєстрації дозвільних документів у сфері будівництва через мережу бек-офісів. І заробили на цьому понад 50 млн доларів США. Причому СБУ також підкреслила: незаконну забудову Києва "кришували" екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син, народний депутат Артем Пшонка. 10 грудня 2014 Печерський суд Києва виніс відповідну постанову.

 
 
 

Йшлося про прикриття контрольними і правоохоронними органами незаконного будівництва (без всяких правовстановлюючих документів) групою компаній Укогруп житлових і нежитлових об'єктів у Києві Тієї самої "Укогруп", яку організував Войцеховський і "завдяки" якій тисячі українців досі не змогли отримати ключі від квартир, за які давно вже заплатили.

Втім, за час роботи Кучера було чимало інших скандалів з незаконними забудовами. Скажімо, у вересні 2013 року розгорівся скандал навколо будівництва за адресою Тверська, 16, протистояння навколо незаконної забудови на вул. Жилянській, 120-б, будівництво адміністративно-господарського комплексу УПЦ МП у буферній зоні Софії Київської в провулку Десятинному, 3-5. І спроба побудувати торговий центр на місці скверу по вул. Серафимовича, 6а. І ще цілий ряд конфліктів навколо забудов. Використання "тітушок" для боротьби з протестуючими, які виступають проти будівництва висоток або ТРЦ - теж відмінна риса "епохи Кучера". При цьому сам глава ДАБК звернення активістів волів ігнорувати. Місто обростало сумнівними об'єктами, там і сям спалахували конфлікти, адже за згодою архітектурно-будівельної інспекції в Києві забудовувався навіть найменший клаптик землі в "рибному місці".

За інформацією журналістів проекту "Наші гроші", Кучер був замішаний в непрозорих тендерних схемах. Йдеться, наприклад, про виділення компанії ТОВ "Інтеко інжиніринг" майже 9 млн грн. на ремонт фонтану по вулиці Червоноармійській, 119. Компанія входила в холдинг "Інтеко", в якому головою ради директорів був нинішній нардеп із фракції БПП Дмитро Андрієвський. "Інтеко інжиніринг" є засновником ТОВ "Сітібудмайстер", в 2008 році разом із фірмою Дмитра Андрієвського до складу засновників "Сітібудмайстра" увійшли і Сергій Кучер (начальник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Києві), і Андрій Вінграновський (голова Держслужби з питань національної культурної спадщини).

Кияни можуть подякувати Сергію Кучеру і за необхідність брати дозволи, причому за гроші, при переплануванні квартир. У 2012 році він подав позов на рішення Київради від 24 травня 2012-го, яке спрощувало процедури перепланування. В результаті перепланування квартир навіть без порушення несучих конструкцій будинку стало вважатися реконструкцією.

Після перемоги Революції гідності Кучеру довелося піти з посади. Однак чи означає це, що він втратив вплив на ситуацію і надання дозволів на забудову Києва відтепер стало прозорою процедурою? І чому Сергій Кучер, спочатку виїхавши від суду подалі за кордон, потім повернувся в Україну?

Часи нові, схеми старі

У грудні 2015 року заступником голови департаменту містобудування та архітектури КМДА став Олександр Свистунов. Він довгий час працював у творчій майстерні Сергія Бабушкіна - архітектора, якому кияни зобов'язані одними з найбільш безглуздих об'єктів у столиці. Навколо проектів Свистунова спалахували гучні скандали. Зокрема, так було з п'ятизірковим готелем на Великій Житомирській, 2а в буферній зоні "Софії". Йому ж приписують авторство ТЦ "Осокорки", будівництво якого завершилося кривавою бійкою між місцевими жителями і представниками забудовника, і недобудований житловий комплекс на розі Предславинської і Лабораторної, через який виникли тріщини в сусідніх будинках.

Втім, все це не завадило тому, щоб із липня 2016-го Свистунов став виконувачем обов'язки головного архітектора Києва. Після низки скандалів, пов'язаних із непрозорим конкурсом на посаду, у вересня Свистунова таки призначили головним архітектором. І тут знову з'являється привид Партії регіонів - ЗМІ називають Свистунова креатурою екс-регіонала Вадима Столара, "тіньового мера столиці" часів всевладдя Партії регіонів і навіть епохи перебування в Києві міським головою Віталія Кличка. Саме Вадима Столара ЗМІ називають одним із ключових організаторів сумнозвісної афери "Еліта-центр".

З 1 листопада голова КМДА Віталій Кличко призначив Свистунова директором департаменту містобудування та архітектури. Вступ нового головного архітектора столиці на посаду (а ці дві посади є суміщеними) відразу ознаменувався скандалом: на початку жовтня в Києві знесли "Будинок з ромашками" на вулиці Златоустівській, 35, який перед цим незаконно позбавили статусу пам'ятки архітектури. Тепер на цьому місці корпорація "Укрбуд" зводить багатоповерхівку.

"Укрбуд" - структура, в яку входять десятки фірм. Зокрема, співвласником і учасником в ТОВ "Інвестиційна компанія "Укрбуд Інвест" є Анатолій Магалич. Примітно, що він же був директором компанії "Укоінвестбуд" Войцеховського. Однак це далеко не єдиний факт, який дозволяє припустити наявність зв'язків між новим головним архітектором і забудовником-аферистом. Так, відповідаючи на питання про те, що робити інвесторам фірм Войцеховського із замороженим будівництвом, Свистунов порадив їм оплатити добудову об'єктів із власних кишень.

"На сьогоднішній день у покупців немає іншого вибору, крім як створювати ОСББ і самим дофінансувати будівництво", - заявив чиновник.

Свого часу через змову Сергія Кучера з "регіоналами" Пшонкою і Рибаком Анатолій Войцеховський зміг виманити кошти у тисяч інвесторів. А тепер вони ще й повинні будуть профінансувати будівництво двічі? І новий глава департаменту містобудування та архітектури нічого страшного в цьому не бачить? Як не вважає злочином і знищення озера Качине на Позняках? На думку Свистунова, водойму можна засипати, а на її місці звести в і без того перенаселеному районі ще один шестисекційний будинок.

На Свистунова свого часу було заведено дві кримінальні справи, але, як вважають, вони були "зам'яті" Бабушкіним. Якщо людину з такою біографією призначають на таку високу посаду, то чи буде він діяти без зовнішніх вказівок?

І знову піраміди?

Експерти відзначають: дії Свистунова можуть бути продиктовані впливом на нього Сергія Кучера. Тому що дуже вже схожі методи "роботи" у обох чиновників. Та й ледве замаскований намір вивести Войцеховського з-під удару багато про що говорить. Свистунова вже звинуватили у вимаганні - ТОВ "Стандарт Буд" сім місяців отримує від департаменту містобудування та архітектури замість містобудівних умов і обмежень відписки.

Як пишуть ЗМІ, в жовтні з'ясувалося: у департаменті Свистунова організована стійка корупційна схема роботи з рекламними коштами - всього за півроку бюджету столиці було завдано збитків як мінімум на 9 млн грн. І тоді ж Свистунов намагався "протягнути" через профільну комісію Київради положення про департамент, в якому містилася норма про відмову від проведення конкурсів на заміщення посади головного архітектора.

Виникає питання: чому в той час, поки місцеві чиновники намагаються заблокувати можливість займатися будівництвом іншим фірмам, структури Кучера продовжують забудовувати столицю? У травні на вул. Архітектора Вербицького, 1 відкрився торгово-розважальний центр New Way. Забудовник - компанія "Будекосервіс", до керівництва якої причетний Сергій Кучер. Побудований центр на місці тієї самої парковки, яку, за твердженням столичної спілки автомобілістів, у них незаконно відібрали ще під час роботи Кучера в Київраді.

На умовах анонімності джерела в КМДА стверджують: Сергій Кучер так впевнено почуває себе сьогодні в Києві тому, що не тільки "викупив" індульгенцію за минулі гріхи. Але і продовжує "рулити" процесами незаконної забудови в столиці через заступницю директора департаменту містобудування та архітектури Валентину Антоненко, яка особисто підписує містобудівні умови. А це - грубе порушення встановленого законом та інструкціями порядку: підписувати подібні найважливіші документи повинен головний архітектор. Більш того, кажуть, що Кучер де-факто керує не тільки столичним містобудуванням, а й департаментом державної архітектурно-будівельної інспекції в Києві - через його директора Лесю Горобченко. Повний цикл - від дозволів на будівництво до його контролю і завершення.

Кілька слів про чиновниць, які слугують для Сергія Кучера "важелями" управління і наживи. Валентина Антоненко, як свідчить її офіційна біографія, три роки, з 2008-го по 2011-й, працювала в бюро СПД "Дядюшенко Г.А.". На сайті цього підприємства як контактна особа фігурує Ганна Бондар. Та сама Ганна Бондар, яка нині працює заступником Свистунова, начальником управління ландшафтної архітектури та комплексного благоустрою. Та сама Бондар, проти якої, як пишуть ЗМІ, відкрито слідство, оскільки чиновниця підробила документи для участі в конкурсі на посаду головного архітектора столиці.

"Ні для кого в Києві не є секретом, що вона тісно пов'язана з колишнім заступником директора департаменту архітектури Андрієм Вавришем. Тим самим Вавришем, якого зі скандалом влітку 2015 року звільнив Віталій Кличко безпосередньо під час засідання Антикорупційного комітету: "Це або службова недбалість, … або "кришування" тих процесів, ... в результаті яких Київ не отримує чимало коштів до бюджету. На рік - це мільйони гривень", - заявив тоді мер в обличчя Андрію Вавришу в присутності журналістів. Ганна Бондар тривалий час співпрацювала з Вавришем, була його помічницею". Це цитата з матеріалу сайту ОРД.

Андрій Вавриш та Сергій Кучер - люди з одного кола і одного списку. Зі списку чиновників, яким Конфедерація будівельників України висловила недовіру через корумпованість, вказавши, що на цих "діячів" надійшло найбільше скарг, а щорічна сума хабарів у будівельній галузі досягає 20 млрд грн.

А про Лесю Горобченко активіст, лідер "Відкритого кола" Микола Єременко говорив, що вона "всіляко допомагала колишньому начальнику ДАБК у Києві, ставленику "сім'ї" Сергію Кучеру". Уявлення про пані Горобченко дає той факт, що вона працювала помічником одіозного аграрного барона Євгена Сігала, коли той був депутатом фракції СДПУ (о) і одним із "гаманців" Віктора Медведчука. Згодом Сігал перейшов із фракції БЮТ до Партії регіонів і голосував за сумнозвісні драконівські диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Фахівці припускають, що поява Свистунова на посаді головного архітектора могла стати свого роду прикриттям для старих корупційних схем. І хто знає, чи не з'явиться в Києві найближчим часом нова будівельна піраміда? Схоже, люди, які вміють їх зводити, сьогодні знову біля керма у столиці.

Зараз ви читаєте новину «"Кришувати" незаконну забудову в столиці продовжують близькі до Партії регіонів люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути