вівторок, 12 лютого 2013 14:25

Інваліди та онкохворі вимагають відмінити ліцензування іноземних препаратів
16

Фото: Фото: Тарас Подолян

Близько сотні людей пікетують зараз Адміністрацію Президента. Вони протестують проти закону про ліцензування імпортних ліків №5038-6. Закон прийнятий Верховною Радою та діятиме з 1 березня.

Серед учасників акції протесту - онкохворі, хворі на СНІД, інваліди на візках та молоді мами. Тримають плакати "90% імпортних ліків для онкохворих дітей не мають вітчизняних аналогів. Де брати ліки?", "Не скігліть! Ставайте в шіргі!", "Якісні ліки вчасно! Скасуємо корупційний закон", "Міняю життя пацієнтів на власне збагачення. - Українські чиновники, автори та лобісти закону № 5038-6"

У киянки Світлани Клименко , яка теж стоїть біля адміністрації, 12-річний син пройшов курс онкотерапії у лікарні Охматдиту. Нині хлопець лікується вдома. Щомісяця родина витрачає на імпортні ліки 5 тис гривень.

"У нас усі медпрепарати іноземного виробництва, з 1 березня лікувати дитину буде нічим, бо аналога в Україні немає. Прошу, щоб президент нас захистив, бо більше нікому. Наперед купити ліки не можемо, бо не маємо грошей. Чоловік заробляє на місяць 2700 грн, я отримую допомогу на дитину у 300 грн", – ділиться Світлана.

Серед пікетувальників є екс-міністр охорони здоров'я Володимир Поліщук, він теж протестує проти прийняття цього закону.

"Кабмін хоче, щоб ліки поступали якісні і які б відповідали належним нормам виробництва – GMP. Але повинні бути розроблені певні правила гри. Ті ліки, які сьогодні "працюють" на європейському ринку – однозначно якісні. Процедура надходження їх в Україну повинна бути спрощена, а цей закон все ускладнює. Їдеш через кордон – показуй іноземний паспорт і супровідні документи, на основі чого ти отримав цей паспорт. Та ще й пропусти товар через наші лабораторії. Хоч у нас вони є, але визначати, кого направляти на перевірку, а кого ні, мають чиновники. Тож усе залежить від них", – зауважив Володимир Поліщук.

До пікетувальників вийшов Юрій Ахметов, представник департаменту зі звернень Адміністрації Президента. Він взяв листа та пообіцяв, що передасть його в адміністрацію. Відповідь учасникам акції повинна надійти впродовж місяця. Учасники передали 3 тис підписів проти закону, який назбирали за 2 дні.

З їх слів, жертвами закону може стати 15 млн українців. Президент Асоціації людей, які борються з міастенією, хворобою, яка вражає м'язи і призводить до їх слабкості, приїхала на акцію на візку. Таких, як вона в Україні до 2000 осіб.

"Якщо не приймати ліків, можна задихнутися, адже слабнуть м'язи легень. Препарат не має вітчизняних аналогів. Якщо увійде в силу закон, ці препарати, без яких ми не можемо жити, ліцензуватимуть в останню чергу, бо попит на них менший", - наголосила вона.­

Під цей закон підпадає 8 000 найменувань медпрепаратів – від тиску, серцево-судинних захворювань, захворювань нирок та печінки, дитячі антибіотки та багато інших. Майже всі препарати, які закуповуються для лікування онкохворих дітей – іноземного виробництва, лише 20% препаратів для хворих на цукровий діабет виробляється в Україні. Майже 100% хворих на найстрашніші епідемії – СНІД, гепатит, туберкульоз – отримують ліки іноземного виробництва, бо в Україні аналогів просто не існує. Також з 2015 року Закон вимагає окремого ліцензування дитячих підгузків та презервативів.

 

Зараз ви читаєте новину «Інваліди та онкохворі вимагають відмінити ліцензування іноземних препаратів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути