пʼятниця, 19 лютого 2016 17:24

Громадяни Чехії та Словаччини написали відкритого листа українцям до другої річниці анексії Криму

Громадяни Чехії та Словаччини написали відкритого листа українцям до другої річниці анексії Криму
Фото: Обозреватель

Словацькі та чеські діячі написали відкритого листа громадянам України до другої річниці окупації Криму. Його опублікувала у себе в Facebook російська журналістка Олена Риковцева.

"Важливий, серйозний, принциповий документ. Свобода неминуча", - написала Риковцева.

"Любі друзі,

в серпні 1968 року армія, послана Москвою, на броні тисяч танків вторглася до Чехословаччини. Після вторгнення окупація нашої країни тривала 22 роки. Цей час здавався нам нескінченним, але ми врешті-решт дочекалися свободи.

Так само віроломно російська окупаційна армія захопила 20 лютого 2014 року Крим і насильно приєднала його до Росії. У лютому 2014 року Москва знову показала всьому світу, що вона вважає міжнародні угоди звичайним клаптиком паперу і що єдині закони, які Кремль визнає, - це закони злочинного світу, закони джунглів.

Не зважаючи ні на що, ми вважаємо, що так само, як до свободи дожили ми, так дочекаються свого звільнення від окупації і Крим, і частина Донбасу, окупована російською армією.

Два роки по тому після початку російської агресії, яка прагнула втопити в крові Революцію гідності і розбити Вашу країну, ми схиляємо голови перед героїзмом, з яким Ви виступили проти внутрішнього гніту і російської мілітаристської машини. Ми з захопленням стежили за Вашою боротьбою за свободу, збереженням національної незалежності і європейські устремління. Герої Небесної сотні, розстріляні в перший день російської анексії Криму, а потім і тисячі їхніх співгромадян-українців віддали свої життя в цій боротьбі, багато хто - Надія Савченко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко - піддаються мукам у катівнях ФСБ.

У ці дні ми поділяємо Ваше занепокоєння про те, як вільна Україна зможе впоратися з демонами корупції і ненаситної жадоби олігархів, чи вдасться їй здійснити реформи, необхідні для вростання країни, спадкоємиці Київської Русі, в західну цивілізацію, до якої вона по праву належить. З революції шлях до сучасної цивілізації тільки починається. На власному досвіді ми відчули, який він довгий і важкий. І ми, на жаль, не змогли повністю покінчити з корупцією, з впливом олігархів - так як нам би хотілося, і ми часто розчаровані станом нашого суспільства, діями наших корумпованих політиків. Але коли ми озираємося назад, як все було до 1989 року і порівнюємо це з нинішнім станом суспільства, ми бачимо, що сьогодні наші діти живуть і трудяться у вільному і процвітаючому світі.

Через два роки після окупації Криму перед Вами, чоловіками і жінками України, стоять два шляхи. Один веде до свободи, верховенства закону, процвітання і сучасної цивілізації. Другий шлях веде до оволодіння України нинішнім російським режимом, до насильства, до порядку, в якому українці стануть, по суті справи, кріпаками, підданими східного деспота в Кремлі.

Ми віримо, що Ваше повернення до західної цивілізації завершиться успіхом і що 20 лютого 2014 залишиться в Вашій пам'яті так само, як 21 серпня 1968 залишилося в нашій пам'яті як подоланий історією, але не забутий день ганьби.

Ми впевнені, що в найближчому майбутньому українці й українки буду вільно пересуватися, навчатися і працювати не тільки у себе на батьківщині, але і по всій Європі, аж до Атлантики, і що Україна буде вільною, незалежною, демократичною, позбавленою прокляття корупції, сильною, процвітаючою країною".

Лист підписало 89 активістів та діячів культури.

Зараз ви читаєте новину «Громадяни Чехії та Словаччини написали відкритого листа українцям до другої річниці анексії Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути