пʼятниця, 22 липня 2011 17:26

"Держава провокує поширення найбільш небезпечної форми туберкульозу"

"Держава провокує поширення найбільш небезпечної форми туберкульозу"

В Україну з року в рік відбувається хронічне недофінансування лікування від туберкульозу. Про це у коментарі Gazeta.ua повідомив глава правління фонду "Громадський рух "Українці проти туберкульозу" Віталій Руденко.

"За перші 5 місяців 2011 року не було закуплено жодного протитуберкульозного препарату. МОЗ півроку не проводить тендери із закупівлі ліків. Причому, проблема виникла не тільки цього року. Це відбувається з року в рік через системи пізнього проведення тендерів. В 2008 році ми навіть зверталися до Генпрокуратури щодо факту злочину щодо громадян України", - зазначив Руденко.

Він пояснив, що відсутність ліків першого ряду призводить до того, що лікування від туберкульозу переривається. Тоді туберкульоз стає мультирезистентним, тобто набуває найбільш небезпечної форми. Таким чином, держава "рукотворно створює мультирезистентний туберкульоз".

"Звичайний туберкульоз лікуватися досить швидко і порівняно недорого. Але його мультирезистентна форма дуже важко піддається лікуванню, а ліки вкрай дорогі", - повідомив експерт. За його інформацією, зараз в деяких регіонах препарати "десь закінчуються, а десь їх уже не вистачає".

"Гроші на закупівлю з державного бюджету виділяються відповідно до "Загальнодержавної програми протидії туберкульозу" на 5 років. І згідно з бюджетним кодексом регіони не мають права фінансувати ті ж витрати, які фінансуються з національного бюджету. Створюється патова ситуація: регіони, де ліки закінчуються, не мають права їх закупити з місцевого бюджету", - наголосив голова фонду.

На його думку, Україні потрібно слідувати рекомендаціям ВООЗ і зробити обов'язковим створення річного запасу ліків проти туберкульозу. Тоді пізніше проведення тендеру на закупівлю медикаментів не матиме негативного впливу на пацієнтів.

Зараз ви читаєте новину «"Держава провокує поширення найбільш небезпечної форми туберкульозу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути