пʼятниця, 21 листопада 2014 09:29

Рік тому розпочався Євромайдан

Рік тому розпочався Євромайдан
УНІАН

Сьогодні в Україні відзначається День гідності і свободи.

У Києві пройде марш представників Самооборони Майдану і відбудеться народне віче.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року, після заяви тодішнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова про призупинення ратифікації угоди про асоціацію України з ЄС, на Майдані зібралися активісти, які вимагали підписати угоду про асоціацію. У Києві всупереч рішення влади міста утворилося наметове містечко.

30 листопада стався силовий розгін студентів на Майдані силами "Беркута". 1 грудня десятки тисяч людей вийшли на Майдан і заблокували роботу урядового кварталу. Через тиждень на Бессарабці повалили пам'ятник Леніну.

22 січня на вулиці Грушевського знову спалахнули протистояння активістів з "Беркутом". За офіційними даними, в цей день загинули троє протестувальників: вірменин Сергій Нігоян і білорус Михайло Жизневский, які були вбиті з вогнепальної зброї на вулиці Грушевського. Юрій Вербицький був знайдений мертвим у лісосмузі під Києвом після викрадення.

18 лютого відбулося зіткнення між прихильниками Євромайдана та правоохоронними органами в центрі Києва. 19 лютого СБУ оголосила режим контртерористичної операції. Всього за період з 18 по 20 лютого, загинуло 75 осіб.

21 лютого була підписана угода Про врегулювання політичної кризи в Україні. Угоду підписали президент України Віктор Янукович і лідери опозиції Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок.

У ніч на 22 лютого активісти Євромайдану захопили урядовий квартал, покинутий правоохоронцями, і висунули ряд нових вимог - зокрема, зажадали негайної відставки президента Януковича

23 лютого Віктор Янукович втік з Києва і в результаті опинився в Росії.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому розпочався Євромайдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути