пʼятниця, 20 вересня 2013 00:59

"Гітлерівські окупанти були кращими за радянських", - відвідувач фотовиставки німецького солдата
9

Фото: Фото: Микола Марченко

У Миргороді на Полтавщині відкрили унікальну фотовиставку. На ній представили фотографії, відзняті у 1941-1943 роках німецьким солдатом Ервіном Зегртом. За переконаннями був пацифістом, не міг стріляти у людей. Тому служити в армії його направили у якості санітара у військовий госпіталь.

Після окупації України у Миргороді на території курорту німецька влада створила лікувально – оздоровчий  центр для своїх поранених  солдат та офіцерів. Сюди потрапив і Ервін Зегрт у якості  рентгенолога. На Полтавщині служив протягом 1941–1943 років. Йому часто доводилося бувати у різних місцях України.  Де тільки мав змогу, там і фотографував. Дуже любив фотографувати сільські краєвиди, архітектуру, побут німецьких солдат, життя українців під час окупації.

4 Фотографії у Миргородський краєзнавчий музей передав його син.

"Я військовий за професією. Після звільнення із армії зайнявся пошуком загиблих у часи війни. Два роки тому до мене звернулися знайомі допомогти громадянці Німеччини Елізабет Ванюри знайти її рідних", – розповідає  краєзнавець Микола Долгопятов.

"У процесі пошуків виявилося, що батько Елізабет служив у Миргороді, був санітаром на місцевому курорті разом із ним служив ще один солдат – Ервін. І у рідних цього солдата збереглося дуже багато фотографій того періоду. Війни і вбивств на фотографіях немає. Фотографії батька дісталися синові. Він сам інвалід і не зміг у Миргород приїхати, а тому ці фото доручив передати своїй дружині  Люці Зегрт. З погляду історії ці фотографії безцінні. Будь-яких інших за той період просто не існує" – пояснює краєзнавець.

Всього на виставці представили біля 100 фотографій, відзнятих протягом 1941– 1943 років.

На відкритті виставки були присутні як місцеві мешканці, так і відпочиваючі курорту.

"Хто б що не казав, а життя і під час німців було. І торгували, і працювали, і базари існували. Іноді думаєш, що гітлерівські окупанти були кращими за радянських. В крайньому випадку як для війни існування нормальних базарів – для мене дивина", – коментує один із відвідувачів фотовиставки.

Зараз ви читаєте новину «"Гітлерівські окупанти були кращими за радянських", - відвідувач фотовиставки німецького солдата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

276

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути