понеділок, 27 квітня 2015 13:47

Якби дали команду, ми давно збудували б стіну на кордоні з Росією

"Хотів би бути у "Легіоні Свободи", коли виросту. Треба вчитися гарно, знати українську мову, поважати батьків, любити свою країну", - каже 7-річний Віктор Рогатий. Разом з батьком Юрієм вітають добровольців на Замковій горі у Чигирині 25 квітня зранку. Чекають на "Легіон Свободи", який сьогодні буде освячувати прапори. "Легіон" сформували з активістів ВО "Свобода", що воюють у різних бойових підрозділах Збройних сил, Нацгвардії, МВС та добровольчих батальйонів. Бійці приїхали вшанувати героїв Холодного Яру.

Біля 10:00 ранку на Замковій горі збирається понад тисячу людей. Тримають квіти, прапори, діти свої малюнки. Всі у піднесеному настрої. Більшість у вишиванках. У дівчат в косах стрічки. Коли на гору піднімаються рівними строями добровольчі батальйони люди аплодують, скандують "Герої!". Серед бійців "Легіону" видно кількох поранених.

Після шикування править службу Патріарх Філарет. Бійці разом з ним промовляють слова молитви. Патріарх благословляє воїнів, освячує бойові прапори. Хлопці підставляють голови, щоб зловити кілька капель свяченої води.

"Якби православна церква не булла розділена, то не було б ні захоплення Криму, ні війни на Донбасі. Чому це сталося? Бо російська церква виховала там свою паству у любові до Росії. Зараз народ побачив, яка церква з народом України, а яка мовчить. Мовчить московська, а українська допомагає воїнам, біженцям, дітям. Коли об'єднаємося, то ворог з півночі не бути мати ніякої змоги нас зачепити. Українська церква має боронити своє. Хто ближче до вас – рідна мати чи сусідка? Ми не говоримо, а діємо. З нами Бог і з нами перемога", - каже Філарет.

 

Бійці вітають його слова. Командиру "Легіону" Олегу Куцину голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко вручає почесний орден "Холодний Яр". Олег з 1995 року допомагає відроджувати холодноярські традиції.

"Агресор почав війну – ми дамо відпір. Вже замало нам звільнити окуповані землі, вже замало нам буде повернути Україну у етнічні межі. Наше завдання знищити те зло, що йде з півночі", - каже Олег Куцин.

Із Замкової гори бійці урочисто рушають містом до стадіону, де має пройти парад учасників АТО. Тут добровольчі підрозділи шикуються. Одним з перших у колоні "Легіону" Володимир Назаренко. У АТО він пройшов дві ротації.

"Повістка приходили тричі з військкомату, батькам приносили. А я вже на фронті. Якщо ми не підемо на фронт, то до нас прийдуть. Ворога треба бити першим. Брав участь у обороні Дебальцевого. Служив там біля шести місяців. З Дебальцевого виходили пішки. Йшли з хлопцями 20 км. Залишили все, що можна, бо не дійшли б. Нас обстрілювали градами, але вдалося вийти живими. Ми нація переможців, тому здатні перемогти будь-якого ворога. Але нам треба головнокомандувач, а не миротворець. Треба знищувати ворога, а ми сидимо у окопах і чекаємо, коли до нас прилетить. Якби не перемир'я, ми б вже звільнили окуповані території", - каже Володимир.

Люди обступають на стадіоні лідера "Свободи" Олега Тягнибока. Просять сфотографуватися з дітьми. Бійці підходять щось запитати.

 

"Питав Олега Ярославовича за Східний кордон, я з Донецької області. Переїхали з родиною у Білу Церкву. Я завжди був свободівцем. Там це було вкрай важко. Було відчуття, що в окупації з 2004 року. Воювали ще тоді, говорили українською, цього ніхто не розумів. Українцеві важко було. У Чигирині вперше. Вірю, що кожен патріот має побувати тут і в Холодному Яру. Вірю, що повернемо нашу землю до самого Дону. Але треба виграти інформаційну війну. Через програш у ній втрачаємо Схід повністю", - каже Артур Витлік, прийшов з 10-річним сином Арсентієм, щоб поговорити з Олегом Тягнибоком.

Біля лідера "Свободи" збирається кілька десятків людей.

"Ми ніколи війну не виграємо, якщо далі торгуємо вугіллям, електроенергією з окупованими територіями. Якщо у нас працюють російські банки, супермаркети, фірми, які несуть податки у російську казну, яка фінансує російську воєнщину. Санкції заходу мають продовжуватися. Теперішня влада хоче зробити всім добре – з Москвою торгувати і казати, що війну хочемо виграти. А коли критикуєш уряд, владу, вказуєш на їхні помилки, ти - посібник Кремля. При цьому паралельно вилазять масові факти корупції в уряді, намагання продати стратегічні підприємства і землю. Для чого наші хлопці гинуть там на передовій за українську землю, якщо теперішня влада ту землю за безцінь продасть. Ми зі шкіри лізли, щоб не дати Януковичу землю продати. А тепер що? Яка різниця, як Путін переможе Україну – чи силою зброї чи зрадниками, чи він переможе, скупивши нашу землю. Найшвидший мир якого хочуть всі, може бути тільки після перемоги у війні. Мир після домовленостей ніколи не прийде", - говорить Олег Тягнибок.

До лідера "Свободи" підходять бійці "Легіону".

"У мене батько свободівець. Я вступив у Карпатську Січ, щоб захищати батьківщину. Спеціально сюди приїхав. Наш прапор буде висіти в Кремлі", - каже Руслан Свячений з Одеси.

"Я в батальйоні Січ. Це моя перша ротація. Був у Пісках і Курахово. Добровольці носять при собі гранату, щоб не потрапити у полон. Треба бути сильним духом. Дуже допомагає, коли діти присилають малюнки. Щоб перемогти у цій війні, треба нормальне командування у Генштабі, волю президента, щоб ми припинили перемир'я. Якби дали команду фас, ми давно збудували б стіну на кордоні з Росією. Хлопці готові", - говорить Тарас Коновалець зі Львова.

До "Легіону" сьогодні входить близько 1000 бійців, причому більше 10% з них – це депутати та посадовці різних рівнів від "Свободи", які пішли воювати. Серед останніх – віце-спікер Верховної Ради VII скликання Руслан Кошулинський, та четверо екс-нардепів.

Олега Тягнибока запрошують на сцену, де вітає учасників. Хвилиною мовчання просить вшанувати полеглих героїв. Його виступ люди вітають гаслами "Слава Україні!", "Тягнибок!". Олег Куцин вручає старовинну козацьку шаблю. Тягнибок каже, що освятить її у Гайдамацькому ставу в Холодному Яру.

 
Зараз ви читаєте новину «Якби дали команду, ми давно збудували б стіну на кордоні з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути