пʼятниця, 21 серпня 2015 15:36

Екс-нардеп Хмельницький забудував насосну станцію на Жуковому острові
16

Фото: Андрій Жигайло

Триметровий паркан, величезний будинок з білими колонами, приватний елінг для яхт, корти, - такий вигляд має насосна станція "Дніпро-1" на Жуковому острові, що у Голосіївському районі Києва.

Колись Жуків острів був суцільним заказником. Тут росли вікові дуби, а за словами екологів, це ледь не єдиний шматок Дніпра де залилишились природня заплава річки.
Мешканці сусіднього села Чапаївка розповідають, що в радянські часи територія огорожена парканом була водокачкою, з якої качали воду на ферми та поля сусідніх сіл Хотів та Ходосіївка. Розповідають що власником є мільйонер Василь Хмельницький, екс-нардеп 7-го скликання Верховної Ради України.

"Там дійсно постійно була водокачка. А маєток Хмельницький звів десь в останні десять років. Фактично він замаскований під реконструйовану станцію. Таким чином господарі обійшли законодавство, яке забороняє будівництво на берегах рік, - розповідає еколог Національного екологічного центру Олександр Соколенко.

Хмельницький - підприємець і політик. Співвласник столичного холдингу "Kyiv Investment Group". Кілька разів обирався народним депутатом. То від "Партії Зелених", потім від "Батьківщини". Останній раз — з "Партією Регіонів". У рейтингу найбагатших українців від журналу "Фокус" займає 41 місце з 180 мільйонами доларів.

Згідно кадастрової карти ділянка з маєтком є у комунальній власності. Має 8 гектарів. Її цільове призначення — "для водогосподарських підприємств". Її віддали в оренду в 2007 році.
Якщо запливати з сторони Дніпра то чітко видно як виглядає станція — посередині величезний палац, поруч з ним басейн, спортивний майданчик. Трохи осторонь садовий будиночок. Біля самої води елінг для яхт та будинок обслуги.

Із суші доїхати можна новеньким асфальтом. Потрібно звернути з Столичного шосе у бік Чапаєвки. Там же єдина дорога веде до садиби. Звідти видно тільки триметровий паркан з колючим дротом.

Схему, як на комунальній землі виріс свого часу розкрила свого часу журналістка а нині народний депутат Тетяна Чорновіл.

"Хмельницький частково володіє "Київводоканалом". Можливо це все пояснює? Також Хмельницький має трошки "Київгазу", тому не дивно, що новенька жовта труба проведена через луги в глиб острова, якраз до насосної. Чому маєток олігарха маскується під насосну станцію, не важко здогадатися. Справа в тому, що будуватися на березі затоки заборонено водоохоронними законами, отож камуфляж станції досить доречний"

Це не єдиний маєток Василя Хмельницького. Про його одеський палац на березі моря вся Україна дізналась 20 липня. Тоді губернатор Одеської області Михаїл Саакашвілі у супроводі голови одеської міліції і бульдозера прибув на територію пансіонату "Зелений берег" і зніс стіну, яка перегородила частину комунального пляжу.

Зараз ви читаєте новину «Екс-нардеп Хмельницький забудував насосну станцію на Жуковому острові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути