четвер, 18 квітня 2013 11:40

Цифрове телебачення крокує країною

Цифрове телебачення крокує країною

До кінця року на цифровий телевізійний сигнал з ефіру зможуть приймати вже понад 15 мільйонів глядачів

Сергій Скачко

Якісна картинка і широкий вибір каналів? Іще вчора вони були недоступні мільйонам українських глядачів. Уже сьогодні вони стали реальності завдяки переходу України з аналогового на цифрове телебачення. Вже півтора роки працює мережа цифрового ефірного мовлення, покриття становить 95% населення України та транслює 32 українські телеканали.

Зміни на краще

Іще  рік  тому понад половина з усіх телеглядачів країни дивилися на світ через призму усього 4-5 телевізійних каналів. Саме стільки приймає у далекому селі звичайна аналогова антена. Саме стільки точок зору і поглядів могли порівнювати ті мешканці України, які не мають змоги купити супутникову "тарілку" чи підключитися до кабельного телебачення, яке є не у кожній сільській місцевості України. За підрахунками фахівців, таких в Україні - чи не 2/3 глядачів, переважно мешканців сільської місцевості та невеликих містечок.

Чому так відбувалось? Головна причина - технічна недосконалість обладнання, що передавало сигнал від центральних телевеж до домашніх антен. Передавачі просто фізично не здатні були транслювати більше каналів через надто невелику ємність частотного ресурсу.

Західні країни стикнулися із цією проблемою вже давно. І ще у 1980-х роках тамтешні науковці розробили і почали поступово впроваджувати систему цифрового мовлення. Якщо без зайвих подробиць - замість одного аналогового каналу транслювати на тих самих частотах можна 8 цифрових, у кращій якості, із меншою кількістю перепон. Європейські країни переходили на цифру поступово. Більшість країн  цей процес завершили протягом останніх 5-6 років. Деякі країни, наприклад, Іспанія і Великобританія, закінчили перехід лише нещодавно.

У 2006 році Міжнародний електротехнічний союз (МЕС) ініціював підписання його членами так званого договору "Женева-2006". Згідно з його умовами, 104 країни зобов'язались відключити до червня 2015 року  аналогові передавачі.. Такий собі крок на зустріч глобальному телеглядачеві.

Україна теж приєдналась до договору 2006 року. І зараз виконує його вимоги чи не найшвидше в Європі. Усього за 1,5 роки розгорнуто мережу із 664 передавачів та 164 серверів по всій території країни. У проект інвестовано $134 млн. При цьому, якщо у деяких заможних європейських країнах розгортанням мережі цифрового мовлення опікувалась держава, то в Україні усі витрати взяв на себе приватний бізнес. Оператор мережі - українська компанія "Зеонбуд" стала єдиною, хто погодився вкласти такі гроші у розвиток сучасного телебачення в країні. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення неодноразово зверталась до об'єднань телеканалів із пропозицією створити компанію, що взялася б за будівництво мультиплексів. Та ті відмовлялись, з причини необхідності інвестувати в розбудову мережі значні кошти.

Як "піймати" цифру

Цифровий сигнал доступний з ефіру 95% населення. При цьому реально підключились до мережі уже 7 мільйонів глядачів. Які переваги вони отримали?

По-перше, замість 4-5 телеканалів, з ефіру можна отримувати сигнал одразу 32 мовників. Із них 4 - це регіональні телекомпанії, а 28 - це загальнонаціональні програми. При цьому прийом можливий навіть на телевізорах старого покоління.

По-друге, суттєво покращиться якість картинки. Завдяки сучасним технологіям передачі цифрового сигналу, перепони під час трансляцій будуть зведені до мінімуму.

По-третє, доступ до нового формату мовлення – безкоштовний.  Таке рішення прийняла Національна рада з питань телебачення, головний державний орган в сфері телебачення.

Слід також відзначити, що в Україні цифрова телемережа побудована в сучасному стандарті DVB-T2, це нове слово у цифровому мовленні.. Таким чином, ми фактично "перескочили" через одну сходинку технічної еволюції і маємо  наразі технологічно більш сучасніше телебачення ніж провідні країни світу. Це обумовлено тим, що багато європейських країн (приміром, Швеція і Фінляндія) починали впроваджувати "цифру" у попередньому форматі - DVB-T, а тепер він недосконалий.

Аби не допустити ввезення і роботи на ринку контрабандних приймачів цифрового сигналу, Нацрада рекомендувала компанії "Зеонбуд" закодувати сигнал.

Готовий до встановлення приймач сигналу формату Т2 (сам він розміром із книгу і не потребує додаткового сервісу, тому зручний в користуванні навіть для літніх людей) в Україні доступний за 550 грн. При цьому, на відміну від багатьох інших "гаджетів", ціна цього обладнання фіксована для всіх мереж і навіть радіоринків. Натомість, скажімо, у Великобританії, за декодер із доступом до мережі безкоштовного ефірного мовлення Freeview місцеві абоненти, платять в чотири рази більше.

Для  забезпечення доступу до цифрового мовлення  найширших верств населення, держава вирішила взяти на себе придбання приймачів для малозабезпечених українців, у тому числі, багатодітних сімей та інвалідів. На це в 2012 році було передбачено  в держбюджеті понад 450 млн. грн. Завдяки цьому  безкоштовні "сет-бокси" отримали уже понад 800 тисяч. родин. До кінця поточного року, запевняють спеціалісти, телеглядачами  цифрового телебачення нового покоління стануть вже понад 15 мільйонів українців.

 

Зараз ви читаєте новину «Цифрове телебачення крокує країною ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути