середа, 31 березня 2010 12:53

Cербський парламент вибачився за масові вбивства мусульман

Cербський парламент вибачився за масові вбивства мусульман

Парламент Сербії в ніч на середу проголосував за резолюцію, яка засуджує масове вбивство боснійських мусульман у Сребрениці в 1995 році і яка містить вибачення перед сім"ями загиблих.

"Парламент Сербії категорично засуджує злочин проти боснійських мусульман Сербії у липні 1995 року, як це кваліфіковано у визначенні Міжнародного суду ООН", - говориться в документі, за який проголосували 127 з 173 присутніх на засіданні.

Сербські законодавці також висловили співчуття сім"ям загиблих, оскільки "для запобігання трагедії не було зроблено все можливе".

У результаті військової операції боснійських сербів під керівництвом Ратко Младіча були страчені близько 8 тисяч мусульман. Младіч, якого Міжнародний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) звинувачує в геноциді, оголошений в розшук і ховається в Сербії. Парламент країни пообіцяв і надалі співпрацювати з МТКЮ, щоб Младич був затриманий і відданий під суд.

Міжнародний суд і МТКЮ визнали дії Сербії геноцидом, проте в сербській резолюції це слово не вживається.

Резолюція із засудженням масового вбивства в Сребрениці стала одним з кроків Сербії на шляху до Євросоюзу. ЄС назвав співпрацю з МТКЮ однією з головних умов для набуття статусу кандидата на вступ до міжнародної організації. Сербія подала заявку на членство в грудні 2009 року і сподівається стати кандидатом в 2011 році.

Нагадаємо, геноцид в Сребрениці є одним з двох злочинів проти людстваі, які ставляться в провину колишньому лідерові боснійських сербів Радована Караджича. Після закінчення війни на Балканах він пререховувався і був затриманий лише влітку 2008 року.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Cербський парламент вибачився за масові вбивства мусульман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути