середа, 19 жовтня 2011 12:04

Британського таксиста муміфікували за єгипетською технологією

Британського таксиста муміфікували за єгипетською технологією

Учені з британського університету Йорка відтворили на практиці методи муміфікації древніх єгиптян, використавши для створення мумії тіло таксиста, який заповів своє тіло для наукових досліджень, повідомляє журнал New Scientist.

Хімік Стівен Баклі й археолог Джо Флетчер протягом двох десятиліть вивчали зразки тканин єгипетських мумій, за допомогою спектрометрії та газової хроматографії визначали матеріали, які використовували єгиптяни для муміфікації - такі як сіль, бджолиний віск, масла й смоли. Вони використовували для експериментів сотні свинячих ніг як замінник людських тканин. Учені муміфікували їх, а потім лишали в сухому й спекотному приміщенні, щоб відтворити єгипетський клімат.

До цих пір точно невідома технологія муміфікації, за допомогою якої єгиптяни зберігали людські тіла на тисячі років. В єгипетських джерелах вона не описана, але грецький історик Геродот в 450 році до Різдва Христового писав, що ключовим інгредієнтом був натрон - суміш декагідрату карбонату натрію (Na2CO3 10H2O) і харчової соди (NaHCO3). На думку істориків, ця сіль використовувалась, щоб видалити рідину з тіла. Однак Баклі й Флетчер припустили, що тіла спочатку занурювали в розчин натрону і тільки потім висушували.

Щоб перевірити цю ідею, вони використовували тіло Алана Білліса, водія таксі, який помер від раку легенів у січні й заповідав своє тіло для потреб проекту.

Процес муміфікації зайняв три місяці. Експерти-патологоанатоми були вражені високою якістю збереження тіла. Вдова Білліса теж була задоволена результатом.

"Я єдина жінка в країні, в якої є мумія чоловіка", - говорить вона.

Утім, щоб визначити, наскільки вченим вдалося відтворити технологію "авторів" мумії Тутанхамона, потрібно почекати приблизно 3,3 тисячі років, відзначає видання.

Зараз ви читаєте новину «Британського таксиста муміфікували за єгипетською технологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути