субота, 01 лютого 2014 04:31

Брейвік поскаржився на несправедливих тюремників російському телеканалу

Брейвік поскаржився на несправедливих тюремників російському телеканалу
Фото: Reuters
Терорист Андерс Брейвік надіслав телеканалу РЕН-ТВ лист зі скаргами на умови свого тюремного утримання.

Анломовний лист від Брейвіка прийшов в звичайному конверті. У ньому Брейвік зазначає, що, оскільки він гуманно вбивав людей, не катуючи їх, то і до нього потрібно ставитися так само. Йому ж не дають вчитися, не дозволяють створити свою партію і у нього немає постійного доступу в душ і на повітря, крім того, він повністю позбавлений спілкування з іншими ув'язненими.

Всього він нарахував сім незаконних дій з боку адміністрації в'язниці.

У прес-службі РЕН-ТВ відзначили, що першими Брейвіку написали журналісти.

Батько Брейвіка в одному з інтерв'ю сказав, що не хоче мати з сином нічого спільного і що він після розстрілу людей повинен був вбити і себе, але Брейвік-молодший на це заявив, що зробити це йому не дозволяє релігія.

Сам Брейвік називає себе політичним ув'язненим і нацистським Манделою.

За мірками російських ув'язнених Брейвіку живеться непогано: у нього трикімнатна "одиначка", де є спальня, кабінет, спортзал; на його утримання в рік відпускають 2 мільйони євро.

Брейвік "прославився" в 2011 році в Норвегії, коли вбив 77 осіб. Спочатку він підірвав біля комплексу урядових будівель в Осло начинений вибухівкою орендований мікроавтобус, а потім відправився на острів Утойя, де розташовувався молодіжний табір Норвезької робочої партії, де розстріляв людей. Після цього він здався поліції.

На суді Брейвік зізнався у вбивствах, але сказав, що злочинами їх не вважає. Він пояснив їх як попередження для "державних зрадників", повідомивши, що через десять років етнічні норвежці стануть в Осло меншістю. Спочатку його визнали неосудним, але в подальшому експертиза встановила, що він в порядку і може відповідати за законом. Його засудили до найбільшого за норвезькими законами терміну - 21 року ув'язнення з можливим продовженням ще на 5 років.
Зараз ви читаєте новину «Брейвік поскаржився на несправедливих тюремників російському телеканалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути